Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 15.05.19 in Univerze

10. sejem akademske knjige Liber.ac – Odprta znanost in univerzitetno založništvo

10. sejem akademske knjige Liber.ac – Odprta znanost in univerzitetno založništvo

Med 21. in 23. majem 2019 bo v organizaciji Filozofske fakultete (FF) UL potekal že 10. sejem akademske knjige Liber.ac, na katerem bo sodelovalo več kot 40 razstavljavcev. Letošnji sejem poteka pod naslovom Odprta znanost in univerzitetno založništvo ter se osredotoča na načelo odprtega dostopa do znanstvenih objav in raziskovalnih podatkov ter na promocijo univerzitetnega založništva v Sloveniji in tujini. Dogodek bo letos obeležil stoletnico Univerze v Ljubljani in Filozofske fakultete. Spremljevalne aktivnosti sejma bodo letos pripravili vsi oddelki Filozofske fakultete ter večina fakultet in akademij Univerze v Ljubljani.

V okviru sejma Liber.ac 2019 bosta potekali dve veliki konferenci, ki ju organizira Znanstvena založba Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani skupaj z Rektoratom Univerze v Ljubljani (v okviru projekta OpenAIRE-Advance). Poudarek obeh dogodkov bo na krepitvi dialoga med znanostjo in družbo, transparentnosti znanstvenega komuniciranja ter najnovejših smernicah na področju univerzitetnega založništva.

Konferenca Odprta znanost bo potekala v sredo, 22. maja 2019, ob 10.00 uri, na Filozofski fakulteti (predavalnica 34). Udeležbo so že potrdili ugledni domači in tuji gostje, ki bodo predstavili najnovejše smernice glede odprtega dostopa znanstvenih publikacij in raziskovalnih podatkov. Naslovili bodo aktualne teme, kot so odprta znanost v Evropskem raziskovalnem prostoru (René von Schomberg z Evropske komisije), Načrt S (David Sweeney, direktor angleške raziskovalne agencije Research England in član izvršne skupine Načrta S pri Science Europe), FAIR in upravljanje z raziskovalnimi podatki (Ingrid Dillo, namestnica direktorja DANS – Data Archiving and Networked Services), Evropski oblak odprte znanosti (Juan Bicarregui, član Izvršilnega odbora Evropskega oblaka odprte znanosti).

Konferenca Univerzitetno založništvo pa bo potekala v četrtek, 23. maja 2019, ob 10.00 uri, na Filozofski fakulteti (predavalnica 34). Univerza v Ljubljani se že vrsto let spogleduje z idejo o lastni univerzitetni založbi, prihajajoča stoletnica Univerze pa se zdi primerna spodbuda, da te načrte tudi dejansko uresničijo. Zato bodo na konferenci predstavili primere dobre prakse univerzitetnega založništva v Angliji, Litvi in na Hrvaškem (Jaimee Biggins, odgovorna urednica pri University College London Press, prof. dr. Angus Phillips, direktor Oxford International Centre for Publishing Studies, prof. dr. Arūnas Gudinavičius, vodja založbe Univerze v Vilni, in prof. dr. Zoran Velagić, profesor založniških študijev na Filozofski fakulteti v Osijeku). Predstavljeni bodo tudi rezultate analize založniške dejavnosti po članicah UL. Med drugim smo ugotovili, da je založniška dejavnost na fakultetah in akademijah UL zelo dejavna, celo v taki meri, da bi skupna znanstvena založba Univerze v Ljubljani predstavljala tretjo največjo založbo v Sloveniji po številu izdanih knjig na leto. Na koncu konference bo med udeleženci potekala tudi razprava na temo, kako vzpostaviti znanstveno založbo Univerze v Ljubljani, vodila pa jo bosta prof. dr. Miha Kovač in prorektor Univerze v Ljubljani prof. Boštjan Botas Kenda.

Odprtje sejma bo v torek, 21. maja 2019, ob 10.00 uri, v Foersterjevem vrtu za Filozofsko fakulteto. Tridnevni program sejma in druge informacije so na voljo na spletni strani sejma.

 

 

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *