Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 24.08.19 in Univerze

16.IAEE Evropska energetska konferenca na EF UL

16.IAEE Evropska energetska konferenca na EF UL

Na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani bo med 25. in 29. avgustom potekala IAEE Evropska konferenca namenjena energetskim izzivom v prihodnjem desetletju. Vrsta strokovnjakov bo dosežke in poglede na to signifikantno temo predstavila na plenarnih zasedanjih in vzporednih sekcijah, ki se bodo odvijale vse tri dni. Poleg ministrice A. Bratušek za infrastrukturo bodo udeležence  nagovorili tudi Nevenka Hrovatin, ki predseduje konferenci, Marjan Eberlinc, predsednik EZS , dekanja EF Metka Tekavčič in predsednik IAEE (International Association for Energy Economics) Christophe Bonnery, (podpredsednik, Economics & Prospective, ENEDIS). O t.i. 3D izzivih v energetiki (razogljičenje, decentralizacija proizvodnje ter digitalizacija energetskega sektorja) spregovoril Laurent Schmidt , generalni sekretar ENTSO-E, o izzivih energetsko-podnebnega svežnja EU »Čista energija za vse Evropejce« Alberto Pototschnig, direktor ACER in o pogledih na energetsko politiko EU »od zunaj« priznani strokovnjak s področja energetike Edward C. Chow, iz CSIS (Center za strateške in mednarodne študije, ZDA).

Konferenca bo obravnavala tudi prihodnost trga z električno energijo (obnovljivi viri energije, demokratizacija sektorja zaradi vključevanja aktivnih odjemalcev). Pomen pametnih energetskih rešitev, fleksibilnost in združevanje energetskih sektorjev (sector coupling) pa bo predstavil Markus Graebig, projektni direktor WindNODE konzorcija v Nemčiji. Posebej bo govori tudi o prihodnosti plina: plinske infrastrukture v Evropi, vlogi utekočinjenega naftnega plina (LNG) ter o geopolitičnih vprašanjih plinskega sektorja vključno z odnosi z Rusijo.

Načenjali bodo tudi vprašanja digitalizacije v energetiki: pametne tehnologije in tehnologije skladiščenja energije, vloga umetne inteligence, masovnih podatkov in tehnologije veriženja blokov v energetiki. Pomemben poudarek  bo tudi na energetsko-podnebnih ciljih, potrebnih investicijah za energetsko tranzicijo ter o ekonomskih in podnebnih vidikih elektrifikacije v prometu, pa tudi prihodnji vlogi aktivnih odjemalcev (t.i. prosumers) ter energetski revščini in pravičnosti.

Ob koncu zasedanja bo Pantelis Capros iz Nacionalne tehnične univerze iz Aten predstavil energetsko-podnebne scenarije EU do leta 2050. Z modelom PRIMES njegova skupina redno napoveduje različne scenarije razvoja energetskega sektorja za Evropsko komisijo. Priporočila za prihodnjo evropsko energetsko politiko bo predstavil Michael Pollitt iz Univerze v Cambridgeu, na energetske izzive in priložnosti v Jugovzhodni Evropi pa se bo osredotočil Atanas Georgiev iz Univerze v Sofiji.

Spletna stran konference: https://iaee2019ljubljana.oyco.eu/

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *