Pages Menu
Categories Menu

Posted on 2.02.19 in Univerze

Slovensko znanje ključno pri razvoju nove metode ablacije srčne mišice

Slovensko znanje ključno pri razvoju nove metode ablacije srčne mišice

Medtronic, s sedežem operative v Minneapolisu v ZDA, je vodilno podjetje na področju biomedicinske tehnike, medicinske tehnologije, opreme in storitev na svetu, ki zaposluje več kot 86.000 ljudi. Podjetje je prepoznalo slovensko znanje in izkušnje ter se obrnilo na Fakulteto za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, natančneje na prof. dr. Damijana Miklavčiča, predstojnika Laboratorija za biokibernetiko. Prof. Miklavčiča so prosili za pomoč pri razvoju nove metode ablacije srčne mišice z elektroporacijo. Z ablacijo srčne mišice pogosto zdravimo motnje srčnega ritma, pri čemer »uničimo« celice in zabrazgotinimo tkivo, ki povzroča te motnje. Prvi rezultati preizkušanja ablacije srčne mišice z elektroporacijo na živalskih modelih bodo objavljeni kmalu, v pripravi pa je tudi klinična študija. Prof. Miklavčič, z več kot 25-letnimi izkušnjami na področju razvoja elektrokemoterapije, sodi v sam vrh strokovnjakov na področju elektroporacije, zato so ga povabili k sodelovanju.

Obstoječe metode ablacije temeljijo na segrevanju – ablacija s toplotno energijo, ki jo dovedemo z radiofrekvenčnim signalom, ali na hlajenju – krioablacija, s katero tkivo za nekaj časa zamrznemo in ga tako uničimo. Ablacija s  termičnimi načini je lahko tvegana v okolici večjih žil in v določenih okoliščinah poškoduje tkiva, ki so v bližini. Raziskave na živalskih modelih, ki so sicer še precej skope, kažejo, da je ablacija srčne mišice z elektroporacijo, zaradi njene netermične narave, varnejša od obstoječih, saj se praviloma izognemo vsem poškodbam tkiv v bližini. Nova metoda omogoča uničenje celic in tkiva, ki povzroča motnje srčnega ritma, ne pa tudi drugih tkiv v bližini; stene srca in žil tako ostanejo nepoškodovane.

Prvi strokovni članek o elektroporaciji srčne mišice in na ta način doseženi ablaciji srčnega tkiva je bil objavljen leta 2007. Podjetje Medtronic je kmalu zatem začelo z raziskavami na tem področju. Takoj, ko so na podlagi preizkušanja metode na živalskih modelih ugotovili, da je ablacija z elektroporacijo varna, so začeli iskati strokovnjake s področja elektroporacije. S prof. Miklavčičem, ki velja za enega vodilnih strokovnjakov na tem področju, so navezali stik leta 2015. Po uvodnih pogovorih in prvem obisku prof. Miklavčiča v ZDA se je izkazalo, da ima Laboratorij za biokibernetiko potrebno znanje, ki lahko pomembno pripomore k razvoju nove metode ablacije srčne mišice. Podjetje Medtronic je tako leta 2017 začelo sodelovati z Laboratorijem za biokibernetiko na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, kjer zdaj opravljajo raziskave za razvoj nove metode ablacije srčne mišice z elektroporacijo.

Kardiologi elektrofiziologi, ki so že preizkusili ablacijo srčne mišice z elektroporacijo s ciljem izolacije pljučne vene, so bili zelo pozitivno presenečeni nad njeno učinkovitostjo. Postopek je zelo hiter, vsi rezultati dosedanjega preizkušanja metode na živalskih modelih pa kažejo, da je praktično nemogoče poškodovati okolišna tkiva. Pomembna prednost metode je, da tudi živci, ki tečejo v bližini srčne mišice, ostanejo nepoškodovani. Prvi rezultati preizkušanja ablacije srčne mišice z elektroporacijo na živalskih modelih bodo objavljeni kmalu, v pripravi pa je tudi klinična študija. Prof. Miklavčič je prepričan, da »ta metoda lahko v celoti spremeni interventne posege na srcu, a je pot do njene uveljavitve še dolga. Je pa pred nami še ena vznemirljiva uporaba elektroporacije.«

Foto: Janez Kotar

 

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *