Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 13.01.20 in Svet

Ali je kapitalizem v krizi?

Ali je kapitalizem v krizi?

Svetovno poznani srbsko-ameriški ekonomist Branko Milanović v svojem članku zanika pisanje mnogih avtorjev, ki so se zadnje čase oglašali na temo “krize kapitalizma”. Te trditve primerja z literaturo izpred kakšnih desetih let, ko so v ospredje postavljali sintagmo “konec zgodovine”.

Milanović pravi, da obstoječa dejstva ne kažejo na krizo ampak na njegovo največjo moč doslej.  Kapitalizem je danes ustvaril nove trge, jih komodificiral, dal pomen stvarem, ki v zgodovini niso bili nikoli predmet transakcije. Obstoj novih trgov po svetu sta  omogočili globalizacija in tehnološka revolucija. Družbeni pomen novih trgov je gotovo ta, da ustvarjajo nov kapital in dajejo uporabno vrednost stvarem, ki prej niso imele cene. In taka ekspanzija kapitalizma se razlikuje od širitve v Evropi v 18. in 19. stoletju, o čemer sta govorila Adam Smith in Karl Marx. In če se je kapitalizem tako močno na tak način razširil, zakaj govoriti o njegovi krizi? Problem je v neenakomerni porazdelitve dobičkov zaradi globalizacije, rezultat pa je tak, kot je bil pri globalizaciji 19. stoletja, ko so si dobičke v glavnem prilastili Evropejci.

Obstaja pa še drug problem. Novodobni kapitalizem je spremenil politiko v poslovno dejavnost. Doslej le-ta namreč ni bila obravnavana kot področje tržnih transakcij. In politika je s tem postala bolj pokvarjena, ta vrsta komodifikacije pa je ustvarila širok cinizem in nezadovoljstvo z večinsko  politiko in politki. In ker je postal kapitalizem preveč močan, bo nadaljeval z osvajanjem  še drugih področij. Zato, pravi Milanović, bi ga bilo potrebno bolje nadzorovati in negovo “polje delovanja” zmanjšati na območja, ki jih je imel nekoč.

Branko Milanović je srbsko-ameriški ekonomist, strokovnjak za razvoj in neenakost.  Je gostujoči  profesor na Graduate Centru  univerze v New Yorku (CUNY) in pridruženi višji član meddržavnega podatkovnega središča v Luksemburgu (LIS), skupnost raziskovalcev in oblikovalcev politike. Pred tem je bil vodilni ekonomist v raziskovalnem oddelku Svetovne banke.

Celoten članek je dosegljiv na: https://glineq.blogspot.com/2019/10/why-it-is-not-crisis-of-capitalism.html

 

Foto: EF

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *