Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 15.01.20 in Featured, Galerije, Univerze, Video

Branko Milanović na Ekonomski fakulteti UL

Branko Milanović na Ekonomski fakulteti UL

Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani (EF UL) je gostila svetovno priznanega ekonomista Branka Milanovića ob predstavitvi njegove najnovejše knjige “Capitalism, Alone”. Avtor je v svetu poznan kot pionir raziskovanja neenakosti. S tem raziskovanjem je začel že v času, ko tema še ni bila v središču pozornosti ekonomije in drugih družbenih ved. Zaslovel je predvsem z grafom, s tako imenovano krivuljo slona (o tem smo na našem portalu že pisali), kar mu je tudi prineslo svetovno slavo.

Milanović je v ekonomiji izvirno opredelil tematike povezane s pojmi kapitalizem, socializem, komunizem, marsksizem, kar je pripomoglo k odstranjevanju zmede, ki je vladala na tem področju.

Kapitalizem, ocenjuje avtor, je in bo še nekaj časa edini obstoječi sistem. A je postal tudi edini, ker je prinesel velike uspehe, koristi pa samo nekaterim. Posledično je prišlo do velike ekonomske in socialne polarizacije, kr vse bolj oblikuje nemirni današnji svet. Avtor razvršča sodobni kapitalizem v dva glavna načina, in sicer liberalni meritokratski kapitalizem in politični kapitalizem, ki ga prakticirata ZDA in Kitajska. Obe varianti Milanović temeljito analizira. Njegova stališča in mnenja so podkrepljena z vsebinskimi dejstvi, kar posledično onemogoča kakršno koli pristranskost.

Zapopadek razmer, ki jih analizira Milanović, je zaobjel Jože P. Damijan, ki je tudi najbolj zaslužen za obisk uglednega ekonomista, je v oceni strnil takole: “Kot kažejo zadnje raziskave, ti negativni učinki ekonomske in socialne polarizacije v družbi danes kulminirajo tudi v politični polarizaciji. Volilno telo se v obupu ozira po rešiteljih. Ti se najdejo v obliki desničarskih populistov. Trump je rezultat ameriškega korporativnega pohlepa in izvoza globalizacije ter kasnejših povratnih učinkov.

Te polarizacije ni mogoče rešiti brez delnega ekonomskega nacionalizma, predvsem pa z zagotovitvijo stabilne gospodarske rasti in kvalitetnih, dobro plačanih delovnih mest.”

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *