Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 13.11.20 in Svet

Britanci naj bi  preizkušali aspirin kot potencialno zdravljenje pri Covid-19

Britanci naj bi preizkušali aspirin kot potencialno zdravljenje pri Covid-19

Raziskovalci preučujejo, če bi lahko pri okrevanju  zdravilo aspirin zmanjšalo tveganje za nevarne krvne strdke.  Zato naj bi na tisoče bolnikov s koronavirusom  dobilo aspirin v okviru preizkusa, s katerim bodo ugotavljali možnost zmanjšanega tveganja za nastanek nevarnih krvnih strdkov.

Poceni in široko dostopno zdravilo je bilo dodano na seznam možnih načinov zdravljenja, ki jih je treba preizkusiti v okviru  Randomized Evaluation of Covid-19 therapy (Recovery),  enega najobsežnejših tovrstnih projektov v Veliki Britaniji.

Zdi se, da imajo ljudje, okuženi s koronavirusom, hiperreaktivne trombocite, krvne celice, ki pomagajo ustaviti krvavitev, kar pomeni, da gre lahko za večje tveganje za potencialne  krvne strdke, pravijo znanstveniki .

Strokovnjaki upajo, da lahko aspirin, sredstvo proti trombocitom, ki se pogosto uporablja kot sredstvo za redčenje krvi, zmanjša možnost zapletov strjevanja krvi.

“Aspirin se pogosto uporablja za preprečevanje nastajanja krvnih strdkov v številnih drugih stanjih, vključno s srčnim infarktom, možgansko kapjo in preeklampsijo pri nosečnicah,” pojasnjuje  prof. Martin Landray, glavni raziskovalec preskušanja.

“Toda vključitev bolnikov v randomizirano preskušanje, kot je Recovery, je edini način, da ocenimo, ali obstajajo jasne koristi za bolnike s Covid-19.  Ali te koristi lahko odtehtajo morebitne neželene učinke, kot je tveganje za krvavitev.”

Vsaj dav tisoč bolnikov naj bi dobilo 150 mg aspirina na dan skupaj z običajnim sistemom zdravljenja. Podatke o teh bolnikih bodo primerjali s skupino vsaj dva tisoč  drugih  bolnikov, ki samostojno prejemajo standardno zdravljenje s Covid-19.

Druga zdravila, ki jih preizkušajo v sistemu Recovery, vključujejo plazmo, bogato s protitelesi, zbrano pri okrevanih bolnikih s Covid-19.  Poleg tega tudi Regeneronov koktajl s protitelesi, ki je bil uporabljen za zdravljenje simptomov Covid-19 Donalda Trumpa.

Za dodajanje aspirina na seznam so se odločili raziskovalci univerze Oxford  in glavni zdravnik  prof. Chris Whitty po priporočilu britanskega svetovalnega odbora za terapijo Covid-19.

Zanimiva pa so poročila, kjer ugotavljajo, da je za razliko od Gileadovega remdesivirja, ki je bil v ZDA odobren kot zdravljenje s Covid-19, in je v obsežnem  preskušanju Svetovne zdravstvene organizacije pokazal slabe rezultate, je aspirin generično zdravilo, zaradi česar je tudi precej cenejši.

Pri preiskusu pa je bil prvi, ki se je izkazal, deksametazon, steroid, ki je prav tako  splošno dostopen in je učinkovit  pri hudo bolnih ljudeh s Covid-19. Učinki  hidroksiklorokin pa niso bili zaznani  pri zdravljenju bolnikov s Covid-19.

Celoten članek je dostopen tukaj: https://www.theguardian.com/science/2020/nov/07/aspirin-tested-uk-coronavirus-treatment-recovery-blood-clot?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter

 

Foto: wiki

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *