Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 15.03.17 in Svet

Cedric Villani – francoski matematik v Ljubljani

Cedric Villani – francoski matematik v Ljubljani

Cédric Villani je matematik, dobitnik Fieldsove medalje, direktor Inštituta Henri-Poincaré na Univerzi Pierre in Marie Curie ter profesor na Univerzi Claude-Bernard-Lyon-I. Izhaja iz družine umetnikov, intelektualcev in matematikov, in je strokovnjak na področju analize, problemov statistične fizike, optimizacije in Riemannove geometrije. Z namenom, da bi z ljudmi delil svojo strast do matematike, in da bi prikazal pomembnost te vede v vsakdanjem življenju, je Cédric Villani pobudnik pomembnega gibanja na področju poljudne znanosti: predava v šolah in na gimnazijah, javno predava v Franciji in v tujini ter se redno udeležuje televizijskih oddaj in znanstvenih festivalov. Je avtor več poljudnih knjig, kot je na primer Živ teorem (2012), ki bo kmalu izšel v slovenskem prevodu pri založbi Totaliteta.  ”Lady Gaga francoske matematike”,kakor mu pravijo pri časopisu The New Yorker, se bo mudil v Ljubljani v petek 31. marca.

4549567

Matematika in umetnost
Predavanje v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma
Petek, 31. marec, ob 18.00

»Nihče ne more biti matematik, če nima umetniške duše«, je pravila Sonia Kovalevskaya. Včasih se zdi, da v matematični logiki ni veliko prostora za intuicijo, ustvarjalnost ali lepoto. A velja ravno nasprotno: matematiki so obsedeni s pojmom elegance in se imajo pogosto za umetnike, če ne pesnike.

Cedric Villani bo imel tudi predavanje na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani (FMF UL)- Jadranska 21,  in sicer 31. marca ob 10.15 v predavalnici 2.05

Dr. Cédric Villani se je rodil leta 1973 v Franciji. Matematiko je študiral na prestižni fakulteti École Normale Supérieure v Parizu, kjer je bil nato tudi predavatelj. Doktoriral je leta 1998 na pariški univerzi Dauphine. Dr. Villani predava po celem svetu, trenutno je direktor Inštituta Henri-Poincaré na Univerzi Pierre in Marie Curie ter profesor na Univerzi Claude-Bernard-Lyon-I. Prejel je številna mednarodna priznanja, med njimi tudi najbolj prestižno Fieldsovo medaljo leta 2010, ki jo vsake štiri leta podeljuje Mednarodni matematični kongres matematikom, mlajšim od 40 let.

Foto: institutfrance.si

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *