Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 1.09.21 in Svet

Četrt stoletja slovensko-škotskega sodelovanja v komuniciranju znanosti

Četrt stoletja slovensko-škotskega sodelovanja v komuniciranju znanosti

V letu 2021 slavimo Slovenci in Škoti četrt stoletja sodelovanja na področju popularizacije znanosti z vključevanjem splošne javnosti v dialog s poklicnimi raziskovalkami in raziskovalci ter ostalimi komunikatorji znanosti. Slovensko-škotsko sodelovanje poteka tako s skupnimi festivalskimi dogodki, kakor tudi z izmenjavo odličnih komunikatorjev na letnih festivalih znanosti. Škotski partner je Orkney International Science Festival (OISF), slovenski pa Slovenski znanstveni festival (SZF) s slovenskim nacionalnim festivalom znanosti z mednarodno udeležbo.

Letošnji jubilejni izvedbi obeh festivalov bosta potekali med 2. in 8. septembrom 2021 na Škotskem (31st OISF) ter med 28. in 30. septembrom 2021 v Sloveniji (27. SZF). OISF je v svetovnem merilu eden izmed sodobnih festivalov znanosti z najdaljšo tradicijo organiziranja vsako leto. Ustanovljen je bil leta 1991 kot Orkney Science Festival, kmalu pa je postal mednarodni. SZF je že kmalu po njegovi ustanovitvi začela sodelovati z njimi in sicer najprej z osvojitvijo njihovega izvirnega pristopa k načrtovanju, marketingu in k sami izvedbi. Nato pa je bila leta 1996 povabljena, da sodeluje na škotskem festivalu za Orkneyjsko otočje in širi evropski oziroma mednarodni prostor s svojimi odličnimi popularizatorji znanosti. Le ti so prvič nastopili leta 1997 s predstavitvijo razvoja znanosti na Slovenskem (dr. Edvard Kobal) ter arheoloških zanimivosti (dr. Marko Frelih).

SZF je prvi slovenski nacionalni festival izvedla v letu svoje ustanovitve (1994), z mednarodno udeležbo pa poteka od leta 1996 dalje. Slovenski izvajalci na OISF predstavljajo predvsem vsebine, ki povezujejo slovenski in škotski narod skozi zgodovino (osebnosti, ki so bile povezovalci ali sodobniki znanih znanstvenikov, umetnikov) ter vsebine, ki so sedaj aktualne in predstavljajo globalne izzive prostora in časa

V jubilejnem letu sodelovanja bosta OISF in SZF skupaj odprla oba festivala znanosti, pripravila pa sta tudi nekatere dogodke. Otvoritev 31. OISF bo potekala v četrtek, 2. septembra 2021, z začetkom ob 12. uri (po srednjeevropskem času). Po pozdravnih besedah obeh direktorjev festivalov – Howia Firtha, dr. h. c., OISF, in dr. Edvarda Kobala, SZF, bosta glavna izvajalca otvoritve dva mlada intelektualca, Škot dr. Gavin Woodbridge, zdravnik – diplomant Edinburgh University, doma z najbolj severnega Orkneyjskega otoka, North Ronaldsay-ja, ter slovenska novinarka znanosti, asistentka kognitivnih znanosti ter sodelavka Sledilnika Covid-19, dr. Zarja Muršič.

Skupni festivalski dogodek bo potekal tudi v soboto, 4. septembra 2021, med 22:30 in 23:15 po srednjeevropskem času, in sicer o škotsko-slovenski intelektualki Fanny Susan Copeland, prvi lektorici angleškega jezika na prvi slovenski univerzi v letih 1921(22) – 1941. Copelandova je bila tudi aktivna v povezovanju slovenskih in britanskih znanstvenikov in alpinistov, velika ljubiteljica slovenskih gora ter med prvimi intelektualci na Slovenskem, ki so se zavzemali za zaščitna področja v alpskem prostoru. Praktično polovico svojega dolgega življenja (98 let) je preživela v Sloveniji. 27. slovenski festival znanosti z mednarodno udeležbo bo potekal med 28. in 30. septembrom 2021. Poleg skupne otvoritve bo tudi skupni panel posvečen spominu na vizionarja Hermana Potočnika-Noordunga (1892-1929), in sicer o vesoljski znanosti in tehnologiji. Sodelovali bodo poznavalci Royal Observatory-ja Edinburgh in World Space Week Association. Panel bo moderiral dr. Matjaž Vidmar, predavatelj managementa inženirstva, University Edinburgh.

 

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *