Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 16.04.20 in Svet

Covid – 19 in nevrološke motnje?

Covid – 19 in nevrološke motnje?

Tako kliniki kot raziskovalci se zadnje mesece sprašujejo, če lahko koronavirus vpliva tudi na možgane. Vznemirili so jih nekateri primeri posameznikov, ki so jih zaznavali pri zdravljenju obolelih  s SARS-CoV-2. Drugi virusi, vključno z gripo, namreč kažejo, da bi  virus gotovo lahko prešel do predela možganov. Do zdaj so o tem poročale le anekdote zdravnikov, ki pripovedujejo o bolnikih s Covid-19. Pri teh naj bi sprva zaznavali zmedenost, glavobole in nekatere druge simptome, ki kažejo na vnetje možganov. Nikakor pa še ni jasno, če sploh in v kolikšni meri koronavirus napada možgane neposredno v primerjavi z dihalnimi učinki Covid-19, ko se zmanjša dotok kisika v možgane. Natančno razločevanje teh dveh pojavov je zahtevno, poudarja Chethan Rao, profesor za nevrologijo in nevrokirurgijo. Rao celo sumi, da sta lahko oba dejavnika v igri, saj opozarja na paciente, pri katerih se stanje zelo naglo poslabšujejo. Izkušnje ima namreč s pacienti s Covid-19, ki so videti zdravi, se normalno vedejo in govorijo, saturacija s kisikom pa je izjemno majhna. V samo štirih urah pa se jim stanje tako poslabša, da pristanejo na respiratorjih.

Možnost, da bolezen Covid-19 napade možgane, se je pojavila v februarju v študiji iz Wuhana, v marcu pa je bila ta možnost nakazana v članku v Medical virology, kjer navajajo, da je coronavirus SARS-CoV-2 podoben drugim virusom, ki niso vedno omejeni zgolj na dihalne poti. Lahko napadajo tudi centralni živčni sistem in povzročajo nevrološka obolenja. Rao tudi ocenjuje, da lahko v nekaterih primerih tudi gripa povzroča encefalitis in njegove nevrološke posledice so lahko možganske kapi in napadi.

Zdravniki iz bolnišnice Henry Ford v Detroitu, ki so opisali primer bolnice z akutno nekrotizirajočo hemoragično encefalopatijo povezano s Covid-19 so opozorili, da bi morali kliniki in radiologi opazovati simptome spremenjenega statusa pri bolnikih s Covid-19.

SARS-CoV-2 je precej zahrbten virus, navajajo študije v reviji Nature. Vstopi v celice skozi celični receptor in zdi se, da se sprva pogosto zadržuje v sistemu zgornjih dihal, ne da bi tam povzročil izrazito simptomatiko. V hujših primerih pa se seli v pljuča in/ali v želodec.  Celic z receptorji za SARS-CoV-2 je veliko v pljučih, zato ima pacient tudi veliko težav z dihanjem. Te receptorje pa najdemo tudi v  krvnih žilah, v žilno –  možganskih sinapsah  in tudi v živčnih končičih. Zato obstaja možnost, da je napaden tudi živčni sistem, poudarja Rao.

Na osnovi zgolj nekaterih opisanih primerov pa onkolog in specialist za nalezljive bolezni Peter Gulick, omenjenih zaključkov še ni pripravljen z gotovostjo potrditi. Potrebno bo še naprej intenzivno spremljati primere, da se ugotovi ali se zaradi Covid-19 lahko pojavijo kakšna nevrološka stanja.

Celoten članek je dosegljiv na: https://elemental.medium.com/coronavirus-might-attack-the-brain-too-21ea92a39c04

Foto: Patrick J. Lynch/wikipedia

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *