Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 15.11.19 in Inštituti, Univerze

Dan ARRS 2019: Podpiramo odličnost

Dan ARRS 2019: Podpiramo odličnost

ARRS (Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije) prireja v torek, 19. 11.  v hotelu Union v Ljubljani, ponovno nacionalni dogodek Dan ARRS 2019, Podpiramo odličnost, posvečen pa bo novi generaciji mladih raziskovalcev. Mladim raziskovalcem omogoča program, da sodelujejo pri raziskovalnem delu v času podiplomskega študija s pogodbo za določen čas. Sredstva za to so dodeljena za največ štiri leta za program doktorskega študija. S tem želijo institucije pomladiti raziskovalne skupine in omogočiti dotok svežih idej, pričakovanja pa vključujejo tudi nabor usposobljenih  in visoko motiviranih posameznikov z velikim potencialom tako za gospodarstvo kot druga področja. Program uspešno poteka od leta 1985 in ga je danes zaključilo že več kot 5.000  posameznikov.

Najprej  bo v ospredju dneva panelna razprava “Družbena odgovornost znanosti za Planet A”. Gre za vprašanje razmisleka znanstvenikov o podnebnih spremembah, vzdržnosti okolja, odgovornosti odločevalcev…kar je tudi predmet opozoril mlade generacije v zadnjem letu po vsem svetu. Pri tem bodo svoja razmišljanja predstavljali Lučka Kajfež Bogataj, Janja Hojnik, Robert Dominko in Aljoša Valentinčič.

Društvo Mlada akademija bo v praktični delavnici svetovala mladim raziskovalcem, kako začeti z dejavnostjo raziskovalca. Predstavili se bodo tudi letošnji dobitniki programa Odlični v znanosti v treh skupinah in sicer Naravoslovje in tehnika, Medicina in biotehnika ter Družboslovje in humanistika.

V zaključku prireditve in z nagovorom ministra Jerneja Pikala bodo svoje izkušnje delili prejemniki prestižnih projektov Evropskega raziskovalnega sveta (ERC),  Jaka Tušek, Fakulteta za strojništvo Univerze v Ljubljani,  Nedjeljka Žagar, Univerza v Hamburgu, Inštitut za meteorologijo,  Matjaž Humar, Institut Jožef Stefan in  Matevž Dular, Fakulteta za strojništvo Univerze v Ljubljani.

 

Foto: ARRS

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *