Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 26.02.19 in Svet

Demokracija Evrope: z obdavčitvijo ali dolgom

Demokracija Evrope: z obdavčitvijo ali dolgom

Ugleden francoski ekonomist  Thomas Piketty s skupino sodelavcev  (Manoun Boujouju, Lucas Chancel, Anne-Laure Delatte, Guillaume Sacriste, Stéphanie Hennette, Antoine Vauchez) razmišlja, kako s kolektivnim delovanjem rešiti problem Evrope, da se izvije iz krize. Pri tem ugotavlja, da je demokratizacija uspešnejša s fiskalno zmogljivostjo od monetarnega popuščanja.

V razpravi parvzaprav polemizira z Janisom Varufakisom, ki je ob koncu lanskega leta predstavil svoj “New Deal” in je v bistvu alternativa “Manifestu za demokracijo”, ki jo je nekaj pred tem predstavila skupina 120 evropskih  akademikov in politikov. Razliko med obema dokumentoma pa se zdi Pikettyju potrebno poudariti, saj je ob bližajočih se evropskih volitvah pomembno govoriti o prihodnjem razvoju Evrope. Piketty pravi, da “Manifest…” temelji na davkih, ker so v njem navedeni pomembni predlogi, ki so vezani na javne izdatke. Tu predvsem poudarja financiranje raziskav in novih tehnologij, kar je naloga unverze. Evropa mora v prihodnje zagotavljati sredstva za javne dobrine, vključno s kampanjo proti globalnemu segrevanju. Skupni davki so poleg tega namenjeni zmanjševanju neenakosti v posameznih državah in najbogatejši naj bodo pri tem bolj obdavčeni, bolj udeleženi, ne oziraje se iz katere države prihajajo.

Varufakisov model, pravi Piketty, pa ima pomisleke glede omejitve prenosov med državami, ki so povezane z novim proračunom  na 0,1% BDP.

Skupina, ki je oblikovala “Manifest…” je tudi postavila zahtevo po radikalnem preoblikovanju centralnega odločanja  evropske   gospodarske politike do centralnih bančnikov ECB. In prav v tem se razlikujejo od Varufakisovega predloga, ki prepušča evropsko politiko nekontrolirani tehnokraciji. Je mar pozabil na posledice grške krize?

Zato se skupina, pravi Piketty, zavzema za preusmerjanje evropskih politik v novo, stabilno, institucionalno in demokratično arhitekturo. Politike, ki jih zdaj na evropski ravni izvajajo finančni ministri, nimajo legitimnosti. Nadzorovati bi jih morala skupščina, ki jo sestavljajo evropski parlamentarci, predvsem nacionalno izvoljeni člani.

Sodelavci ….Manon Bouju  ekonomist, Lucas Chancel  podpredsednik Lab Inquality World v Pariški šoli za ekonomijo, Anne-Laure Delatte  ekonomistka in raziskovalka CNRS, Stéphanie Hennette-Vauchez  pravnica in profesorica na Univerzi v Parizu Nanterre, Thomas Piketty  ekonomist in profesor na Pariški šoli za ekonomijo in na Visoki šoli za družbene vede, Guillaume Sacriste  politolog in predavatelj na Univerzi Pantheon-Sorbonne v Parizu, Antoine Vauchez  politolog in raziskovalec CNRS na Pantheon-Sorbonne.

Celoten prispevek je objavljen: https://www.socialeurope.eu/democratising-europe

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *