Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 17.02.21 in Inštituti

Dr. Marina Dermastia: Največje popotovanje človeštva – Spomini, zapisani v moji DNK

Dr. Marina Dermastia: Največje popotovanje človeštva – Spomini, zapisani v moji DNK

Revija National Geographic Slovenija pripravlja  spletno predavnja 25. februarja ob 20. uri  na temo  Največje popotovanje človeštva: Spomini, zapisani v moji DNK, ki ga bo vodila  prof. dr. Martina Dermastia.  Predavanje bo sprehod skozi genetsko dediščino človeštva – predstavili bodo  rezultate izjemnega projekta, s katerim so več let pripravljali in risali zemljevid genetskih poti človeštva. Za ogled predavanja je potrebna predhodna prijava: shorturl.at/opEPX

Društvo National Geographic Society se je namreč leta 2005 lotilo projekta Genographic, ki se je končal leta 2020. Začetna ideja projekta je bila napredna analiza DNK posameznikov iz različnih skupnosti staroselcev, katere rezultati bi pomagali odgovoriti na osnovno vprašanje, od kod prihajamo in kako smo v relativno kratkem času naselili (in prenaselili) naš planet. Projekt je bil večplastna globalna iniciativa, ki je uporabljala genetiko kot orodje za odpiranje antropoloških vprašanj na globalni ravni. Leta 2016 se je začela druga faza projekta, Geno 2.0, ki se je od ciljnih skupin staroselcev razširila na splošno populacijo. Z darovanjem lastne DNK so prostovoljci dobili priložnost, da odigrajo pomembno vlogo v zgodovinskem risanju zemljevida genetskega potovanja vseh nas.

Prof. Marina Dermastia je znanstvena svetnica na Nacionalnem inštitutu za biologijo in redna profesorica za rastlinsko biologijo in biologijo celice na Univerzi v Ljubljani ter na Mednarodni podiplomski šoli Jožefa Stefana. Že od začetka izhajanja slovenske izdaje revije National Geographic je tudi članica njenega uredniškega odbora in je dejavno vključena v oblikovanje njenih vsebin. Več kot 30 let svoje znanstvene kariere je posvetila preučevanju razvoja rastlin in njihovih molekulskih interakcij s patogeni. 

 

Foto: NIB

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *