Pages Menu
Categories Menu

Posted on 21.09.22 in Univerze

Evropska noč raziskovalcev

Evropska noč raziskovalcev

 V petek, 30. 9. 2022, se bo na ulicah in trgih, v parkih in institucijah v Ljubljani in mnogih drugih krajih po vsej Sloveniji odvijala Noč ves dan.

Na ta dan boste lahko v okviru projekta Evropska noč raziskovalcev srečevali raziskovalke in raziskovalce, ki bodo odprli vrata svojih fakultet, laboratorijev ter centrov znanosti in raziskovanja … Predstavili bodo svoje delo in prisluhnili vsakomur, ki ga žene radovednost, predvsem pa mladim, ki se za svojo življenjsko in poklicno pot šele odločajo. Ves dan bodo potekale predstavitve, delavnice, se odvijali eksperimenti, dogajanje pa bodo spremljali tudi razstave, filmi in koncerti.

Sočasno bo dogajanje potekalo v več kot tristo evropskih mestih, saj je Evropska noč raziskovalcev eden najbolj znanih javnih dogodkov v Evropi. Vsako leto poteka zadnji petek v septembru s ciljem približati znanost in raziskovanje splošni javnosti, predvsem pa mladim. Evropska unija ga financira v sklopu okvirn ga programa Obzorje Evropa 2021–2027, programa Marie Skłodowska-Curie.

Slovenija ima dva  projekta, ki sta s projektno prijavo uspešno kandidirala na razpisu za organizacijo Evropske noči raziskovalcev 2022–2023:

Projekt Humanistika, to si ti! s sloganom Človek, žival, ki ga koordinira Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani in vključuje še deset fakultet in dve akademiji Univerze v Ljubljani, Inštitut za novejšo zgodovino, Pedagoški inštitut ter druge partnerje.

Projekt Noč ima svojo moč! z akronimom NOČMOČ, ki ga koordinira Ustanova Hiša eksperimentov in izvaja konzorcij partnerjev Institut »Jožef Stefan«, Kemijski inštitut, Tehniški muzej Slovenije, Geološki zavod Slovenije in Botanični vrt Univerze v Ljubljani ter skoraj 60 pridruženih partnerjev in podpornikov projekta.

 

Foto: FF

 

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *