Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 27.03.19 in Univerze

Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani praznuje 100 let

Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani praznuje 100 let

Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani je predstavila skoraj 100 dogodkov, ki jih pripravljajo ob praznovanju 100-letnice fakultete. V avli pa so odkrili kip prof. dr. Rajka Nahtigala, prvega dekana fakultete. Pred nedavnim pa so podelili že 35.000 diplomo.

Dekan, prof. dr. Roman Kuhar, je ob predstavitvi poudaril, da je 100-letnica fakultete zagotovo tudi čas za refleksijo o vlogi in pomenu humanistike in družboslovja v 21. stoletju. Njen ključen prispevek je kritično mišljenje, ki šele omogoča prevpraševanje stvari, kreativnost, imaginacijo … in nenazadnje demokracijo. Humanistika v sebi namreč nosi potencial senzibilizacije za družbeno pravičnost in enakost – in če tega tehnično napredna družba 21. stoletja ne bo imela, potem to vodi v družbo totalitarizma. »Veseli me, da v razpravah o sodobnih tehničnih napredkih in umetni inteligenci vse pogosteje slišim klice po nujni intervenciji humanistike in družboslovja, po interdisciplinarnem sodelovanju … kajti nič nam ne pomagajo še tako sofisticirane tehnične rešitve, če bomo ob tem izgubili človečnost,« je bil jasen in dodal, da je vse to tudi v ozadju praznovanja stoletnice na Univerzi v Ljubljani – ključno vodilo je povezovanje z zunanjim svetom.

Različni oddelki fakultete pripravljajo tudi nekaj večjih prireditev, dogodkov, s katerimi fakulteta odpira svoja vrata širši javnosti. Prvi bo cikel javnih predavanj z naslovom Govori FF, ki se začenja 1. aprila 2019. »Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani je javna visokošolska ustanova. Slovenski javnosti je že pred časom ušlo iz zavesti, da se vsi državljani lahko kadarkoli udeležijo predavanj, ki jih na Filozofski fakulteti pripravljamo iz dneva v dan. S ciklom Govori FF posebej vabimo zainteresirano javnost, da prisluhne dvanajstim predavateljem, ki vsak na svojem področju predstavljajo najbolj dognane vrhove humanističnega in družboslovnega mišljenja v slovenski kulturni skupnosti, se reflektirano odzivajo na slovensko aktualnost in mislijo prihodnost družbe, «  o predavanjih pove vodja projekta, izr. prof. dr. Primož Vitez.

V mesecu maju, natančneje od 21. do 23. maja 2019, prirejajo jubilejni, že deseti sejem akademske knjige Liber.ac, Odprta znanost in univerzitetno založništvo, ki bo prav tako eden izmed osrednjih fakultetnih in univerzitetnih dogodkov ob praznovanju 100-letnice. »Tridnevna javna prireditev s spremljevalnim programom  poteka v Foersterjevem vrtu za Filozofsko fakulteto že od leta 2010, ko je bila Ljubljana svetovna prestolnica knjige. V vseh teh letih delovanja se je uveljavila kot nov tip knjižnega sejma, ki odpira akademski prostor širši zainteresirani javnosti, izpostavlja visoko kakovost slovenskega akademskega založništva ter predstavlja najnovejše znanstvene dosežke raziskovalcev in raziskovalk Filozofske fakultete, drugih članic Univerze v Ljubljani ter nekaterih drugih slovenskih institucij,« je  Liber.ac označila koordinatorica dogodkov 100-letnice praznovanja izr. prof. dr. Barbara Pihler Ciglič.

Dogodki, ki bodo potekali v tem jubilejnem letu na Filozofski fakulteti, so zbrani v programski knjižici,  na spletni strani: http://www.ff.uni-lj.si/100letFF/

Foto: FF

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *