Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 25.01.19 in Inštituti

Globalno in Zemeljsko. Politika v času podnebnih sprememb.

Globalno in Zemeljsko. Politika v času podnebnih sprememb.

Znameniti francoski sociolog znanosti Bruno Latour je zaradi bolezni moral odpovedati obisk v Ljubljani na Noči idej, ki bi se odvila kot prvi preddogodek festivala Literature sveta Fabula. Vendarle pa je v slovenščini pravkar izšla njegova knjižna uspešnica Prizemljitev. Politična usmeritev za Novi podnebni režim (prevedla Jedrt Lapuh Maležič, Studia Humanitatis), zato se bodo na dan njegovega odpovedanega obiska posvetili njegovemu delu. Predstavitev knjige bo v četrtek 31. januarja ob 19. uri v Cankarjevem domu.

Knjiga se jasno in poljudno zavzame za reorientacijo naših bistvenih opredelitev v politiki. Če hočemo civilizirano preživeti, se moramo nehati opredeljevati kot privrženci globalizacije na eni strani in branilci svojega koščka zemlje na drugi. Zavedeti se moramo, da je dejanska izbira med privrženostjo Zemeljskemu, s spoštovanjem pravic vseh živih bitij in soodvisnosti med njimi ter upoštevanjem zemeljskih sil kot političnih dejavnikov, in utvaro, da je mogoče z našega skupnega sveta pobegniti drugam. O pomenu Latourove knjige in kako se prizemljiti, bodo razpravljali: klimatologinja dr. Lučka Kajfež Bogataj, filozof znanosti dr. Andrej Ule, sociolog in politik Pavel Gantar ter aktivistka Ajda Pistotnik. Pogovor bo vodil urednik založbe Studia Humanitatis in sociolog, dr. Jože Vogrinc.

Noč idej je projekt, ki ga organizira Francoski inštitut na isti dan po celem svetu. V Sloveniji poteka v sodelovanju s festivalom Fabula, Cankarjevim domom in založbo Studia Humanitatis.

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *