Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 16.04.18 in Svet

Hans Kundnani:  Težavna preobrazba Evropske unije

Hans Kundnani: Težavna preobrazba Evropske unije

Proevropsko usmerjeni voditelji  v Evropski uniji in tudi drugi “proevropejci”, vidjo evropsko integracijo kot najboljšo možnost prihodnjega razvoja. Soglašajo s predlogom Evropske komisije, da integracijo znotraj evroobmočja okrepijo z uvedbo skupnega ministrstva za finance in spreminjanjem Evropskega mehanizma za stabilnost (ESM) v Evropski denarni sklad. O teh vprašanjih potekajo zadnje intenzivne razprave v okviru voditeljev evropskih držav. Te ideje je sicer prvi predstavil francoski predsednik Emmanuel Macron, obstajata pa dve različni razlagi teh predlogov. Hkrati pa se ugiba, kako bo nova nemška vlada presojala o teh potezah. Različne vizije napotujejo na dejstvo, da poglobitev evropske integracije sama po sebi ni dobra, saj se domneva, da se predlagana integracija kvalitativno razlikuje od prejšnjih stopenj evropskega projekta. Se morda v imenu “več Evrope” oblikuje precej drugačna EU kot idealiziran projekt “proevropske” domišljije?

Kritiki  imajo ob tem tudi pomisleke, češ da se Evropska unija vse bolj prestrukturira po modelu IMF, kar je v popolnem nasprotju s projektom, ki so si ga zamislili prvi ustanovitelji združene Evrope. Ta poteza se bolj zdi kot sredstvo za uvedbo discipliniranja trgov v državah  članicah.  Luigi Zingales, profesor financ na univerzi v Chicagu,  je ob tem že pred dvema letoma izjavil, …”če Evropa ni nič drugega kot slaba različica IMF, kaj sploh ostane od projekta evropske integracije?”

O teh dilemah piše Hans Kundnani, direktor za raziskave pri Evropskem svetu za zunanje zadeve in sodelavec na univerzi Birmingham.

Foto: © European Union 2017 – European Parliament (CC BY-NC-ND 2.0)

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *