Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 5.10.17 in Univerze

Igor D. Gregorič: Mehanska srčna podpora in transplantacija srca pri napredovanem srčnem popuščanju

Igor D. Gregorič: Mehanska srčna podpora in transplantacija srca pri napredovanem srčnem popuščanju

Prof. dr. Igor D. Gregorič  bo imel v okviru cikla Znanstveni večeri, ki jih organizira Univerza v Novi Gorici, predavanje z naslovom Mehanska srčna podpora in transplantacija srca pri napredovanem srčnem popuščanju.

Pri srčnem popuščanju srce ne more več prečrpavati dovolj velike količine krvi po telesu za presnovne potrebe, zato so organi slabo preskrbljeni s kisikom in hranilnimi snovmi. Neustrezna prekrvitev organov sproži vrsto reakcij v telesu, ki so sprva koristne, če pa trajajo dlje časa, so škodljive in odgovorne za slabše delovanje srca. V začetnem stadiju srčnega popuščanja se le-to zdravi večinoma z zdravili. Zdravljenje z zdravili je namenjeno odstranjevanju težav in izboljšanju kakovosti življenja, preprečevanju napredovanja srčnega pešanja in podaljševanju preživetja bolnikov. Ko pa srčno popuščanje kljub zdravljenju z zdravili napreduje in so bili izrabljeni vsi načini neinvazivnega zdravljenja, ostane le še zdravljenje s pomočjo mehanske srčne podpore ali transplantacija srca kot možna oblika zdravljenja srčnega popuščanja z namenom podaljševanja bolnikovega življenja. V predavanju bodo podrobno pojasnjeni načini in rezultati takega zdravljenja.

Predavanju, ki bo potekalo v sredo, 11. oktobra ob 19. uri v dvorcu Lanthieri v Vipavi, bo sledil pogovor s predavateljem, ki ga bo moderiral dr. Mladen Franko.

 

Foto: wikipedia

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *