Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 23.12.19 in Featured, Galerije, Univerze

Kako bodo evropski znanstveniki porabili raziskovalne evre?

Kako bodo evropski znanstveniki porabili raziskovalne evre?

Slovensko gospodarsko in raziskovalno združenje (SBRA) iz Bruslja je tudi letos  pripravilo  tradicionalne t.i. Info dneve na temo evropskih raziskav in inovacij. Soorganizatorja dogodka sta bila Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani. Letošnji informativni dan so naslovili The Dawn of Horizon Europe: Europe’s New Research & Innovation Programme.  S predstavitvijo so želeli  seznaniti raziskovalce, podjetnike, inovatorje in vse druge zainteresirane, s prihodnjim programom Obzorje Evropa (Horizon Europe) ter se poglobiti v njegove ključne značilnosti in posebnosti. Govorniki iz Evropske komisije in Vlade Republike Slovenije so predstavili: programe Marie Sklodowska Curie, Evropskega raziskovalnega sveta (ERC), Evropskega sveta za inovacije (EIC), prihodnje misije in raziskovalna partnerstva, vključno s posebnostmi ter drugimi vidiki Obzorja Evropa. Udeleženci so se nadrobneje seznanili s prioritetami, možnosti za raziskovalna partnerstva in širše izzive novega programa financiranja. Med glavnimi pobudniki in organizatorji posveta je bil dr. Draško Veselinovič, vodja Slovenskega gospodarskega in raziskovalnega združenja v Bruslju.  Dr. Veselinovič je predstavitev omenjene teme  imel posebej tudi za raziskovalce Kemijskega inštituta.

Ker je bil v minulih tednih na obisku v Sloveniji tudi predsednik Evropskega raziskovalnega sveta (ERC)  Jean-Pierre Bourguignon, je dr. Veselinovič še posebej pojasnjeval tudi nekatere alineje povezane z delovanjem ERC. Morda manj znano je recimo, da mora institucija opolnomočiti raziskovalca, kjer raziskuje, da je vse, kar izhaja iz projekta, v lasti raziskovalca, vključno s pravicami intelektualne lastnine. ERC, pravi  Bourguignon, še posebej skrbi za mlade raziskovalce, saj je s sredstvi, ki jim jih dodeljujejo omogočena samostojnost in sposobnost razvoja lastnih idej. Tak način prinaša tudi pomembno strukturno spremembo vloge mladih raziskovalcev v institucijah.

Struktura Horizon Europe je podedovana iz prejšnjih okvirnih programov in ima tri stebre. Prvi steber, odlična znanost, ostaja večinoma nedotaknjen in je dejansko nekoliko razširjen. Drugi steber je bolj ali manj združitev drugih dveh stebrov programa Obzorje 2020 – industrijsko vodstvo in družbeni izzivi -, vendar predlaga zelo različne načine podpiranja raziskav. Tretji steber programa Horizon Europe, imenovan Odprta inovacija, je načrt za podporo inovacij na sistem od spodaj navzgor z ustanovitvijo Evropskega sveta za inovacije, za kar je komisarka Moedas zgledovala po ERC.

 

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *