Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 3.01.19 in Svet

Kateri so elementi uspešnih družb?

Kateri so elementi uspešnih družb?

Potrošnja je cilj, proizvodnja je sredstvo. Predmet analize je trg in ne življenjska skupnost, pravi Dani Rodrik, profesor mednarodne politične ekonomije na univerzi Harvard, ko pojasnjuje potrebo po spremembi paradigme v ekonomiji v kontekstu potrošnje dobrin posameznika in njegovega mesta v skupnosti.  Nihče sicer ne more oporekati ekonomski viziji, ki je v središče postavila trg, kar je omogočilo velike količine koristnih proizvodov. Fascinantne ponudbe izdelkov, ki so danes dosegljivi v vsakem večjem mestu, si ni mogla zamisliti niti generacija pred nami.

Vendar, pravi Rodrik, so se v zadnjem obdobju pojavili določeni problemi. Veča se ekonomsko razslojevanje in veča se odpor po vsem svetu. Ali to nakazuje, da ekonomske prioritete niso dobro zamišljene? Rodrik se sklicuje na dve analizi, na knjigi Raghurame  Rajana in Orena Cassa, kjer avtorja postavljata pod vprašaj obstoječi ekonomski pogled na svet. Rajan z Univerze v Chicagu, je nekdanji guverner  Reserve Bank of India, Cass pa prihaja z Inštituta za raziskovanje javnih politik  na Manhattnu.  Avtorja poudarjata, da je potrebno v ospredje postaviti življenjsko skupnost, stabilne družine, dobra delovna mesta, močne šole, bogat in varen javni prostor ter ponos  lokalne kulture in zgodovine – to so bistveni elementi uspešnih družb. Niti globalni trgi niti nacionalna država tega ne morejo nadomestiti.

Presenetljivo je, da od zmernih republikancev in čikaškega  ekonomista ne bi pričakovali skepse, ko govorita o trgu in hiperglobalizaciji. Vendar sta avtorja očitno vznemirjena zaradi izkušenj v lokalnih okoljih. Pri teh opažanjih se sklicujeta na ukinjanje tovarn, ukinjanje večine proizvodnje in selitve v druge države zaradi manjših proizvodnih stroškov. Tudi razlage ekonomistov o nujnosti večje fleksibilnosti trga dela  ne vzdržijo omenjenih odločitev. Edino zagotovilo stabilnosti, pravita, so stabilna delovna mesta, ki omogočajo preživetje skupnosti. Rešitev razmer pa ni mogoče prestavljati v nedogled in čakati na ugoden model, ki ga bodo ob eksperimentiranju ponudile državne politike. Ob vsem pa je premalo zavedanja, da prihajajoči tehnološki trendi še bolj poglabljajo obstoječe probleme. Začrtane politike pa bodo določale  našo ekonomsko prihodnost in družbeni ter politični habitus. Zato ekonomisti teh problemov ne morejo več ignorirati.

Celoten članek si preberite na: https://www.project-syndicate.org/commentary/economists-focus-on-markets-too-narrow-by-dani-rodrik-2018-11.org/commentary/economists-focus-on-markets-too-narrow-by-dani-rodrik-2018-11

Foto: wikipedia/ Andrzej Barabasz

 

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *