Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 31.05.21 in Inštituti

Kemijski inštitut licencira tehnologijo odcepljenemu podjetju ReCatalyst

Kemijski inštitut licencira tehnologijo odcepljenemu podjetju ReCatalyst

Kemijski inštitut je podpisal licenčno pogodbo z nedavno ustanovljenim odcepljenim podjetjem ReCatalyst d.o.o., ki bo razvijalo in tržilo inovativno metodo priprave katalizatorjev za boljše in cenejše vodikove gorivne celice. Gre za že tretji tovrstni prenos znanja Kemijskega inštituta na odcepljena podjetja v obdobju zadnjih štirih let, pred tem je inštitut licenčne pogodbe podpisal s podjetjema MyCol in Mebius.

Novonastalo odcepljeno podjetje ReCatalyst temelji na inovacijah Kemijskega inštituta, ki so rezultat doktorskega dela dr. Matije Gatala, enega od ustanoviteljev in večinskega lastnika podjetja. Licenčna pogodba bo mlademu podjetju omogočala svobodo uporabe in trženja intelektualne lastnine, ter hkrati zagotavljala sposobnost pridobivanja semenskega kapitala in prvih strank. Intelektualna lastnina, s katero zdaj razpolaga podjetje, zajema dve patentni prijavi in strokovno znanje za novo metodo proizvodnje katalizatorjev za vodikove gorivne celice. Dr. Gatalo je večinski inovator obeh patentnih prijav in nosilec večine strokovnih znanj, podjetje pa je ustanovil skupaj s Tomažem Bizjakom.

V prihodnosti bodo imele vodikove tehnologije pomembno vlogo pri doseganju nizkoogljične družbe, kar nakazuje tudi s strani Evropske komisije sprejeta vodikova strategija, ki je dopolnilni dokument strategiji za povezovanje energetskega sistema in bo pripomogla pri doseganju ciljev k podnebno nevtralni Evropi.

Dr. Matija Gatalo, inovator in večinski lastnik podjetja ReCatalyst, poudarja, da »…Tovrstne zgodbe kažejo, da smo se nekateri posamezniki z dovolj veliko vizijo in lastno željo pripravljeni ‘vreči v vodo in naučiti plavati’, ter s tem ustvariti nepogrešljive izkušnje, ki jih bomo v prihodnosti z veseljem prenašali na novopečene ‘start-upovce’. Hkrati pa naše izkušnje lahko predstavljajo priložnost trenutnemu ekosistemu, da se pretehtajo nelagodni in zahtevni vstopni pogoji, ter da se ustvarijo boljše vzpodbude ter podporni mehanizmi. Ne le Slovenija, tudi Evropa je prepoznala, da imamo kot kontinent odlične raziskave, ki pa jih ne znamo izkoristiti. Evropa je z mehanizmi kot so EIC Pathfinder, Transition in Accelerator že naredila korak v pravo smer, in skrajni čas je, da temu sledimo tudi na domačih tleh.«

Prof. dr. Gregor Anderluh, direktor Kemijskega inštituta pa poudarja pomen inovacijskega okolja, ki omogoča prenos znanja v prakso : »Licenčna pogodba, ki smo jo danes podpisali, je že tretja v zadnjih štirih letih in kaže na to, da smo uspešno zastavili strategijo glede prenosa znanja v prakso. Ob finančni spodbudi Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport smo lahko postavili učinkovito Pisarno za prenos znanja, ki na inštitutu skrbi za čimbolj učinkovit prenos znanja. Verjamem, da se bodo v prihodnje ti trendi nadaljevali, in da se bo še več mladih strokovnjakov odločalo za podjetništvo, ki izhaja iz invencij in znanja pridobljenega na inštitutu. V ta namen bomo še naprej omogočali razvoj mladih strokovnjakov z internimi spodbudami in ustvarjanjem ustreznega raziskovalnega in inovacijskega okolja.«

 

Foto: KI/ReCatalyst

 

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *