Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 22.02.19 in Inštituti

Konoplja in rakave bolezni: znanost proti predsodkom in zlorabi

Konoplja in rakave bolezni: znanost proti predsodkom in zlorabi

Po objavah agencij za raziskave raka bosta v 20-30 letih na našem planetu v povprečju vsak drugi moški in vsaka tretja ženska obolela za rakom. Prav zato so znanstvene raziskave usmerjene tako v preprečevanje, kot tudi v nove načine zdravljenja raka, kjer bo kombinacija pristopov v bodoče najbolj učinkovita. Med biološkimi in naravnimi učinkovinami, ki se preizkušajo v novem dodatnem zdravljenju, zavzema konoplja poseben položaj. Le-ta je zaradi možnih psihoaktivnih učinkovanj, sicer le enega od številnih podobnih spojin – kanabinoidov, občutljiv, zelo spolitizirano je celo področje raziskav. Konopljo z višjo vsebnostjo THC-ja nekateri častijo kot panaceo, ki odpravi vse težave, spet drugi kot zavajajoče, prepovedano mamilo.

Resnica je nekje med obema skrajnostnima, zdravniki in drugi strokovnjaki pa se vedno bolj zavedajo zdravilnih učinkov teh spojin. A še vedno ostaja odprto vedno bolje dokazljivo dejstvo, da kanabinoidi zavirajo rast in invazivnost tumorskih celic, v živalskih poskusih pa celo do skrajne meje upočasnijo sistemsko napredovanje raka. V predavanju, ki bo 6. marca ob 14. uri v Biološkem središču v Ljubljani bo prof. dr. Tamara Lah predstavila nedavna dognanja o bioloških mehanizmih delovanja kanabinoidov na rakave celice. Dr. Tanja Bagar pa bo podrobneje osvetlila novo temo o delovanju kanabinoidov na celične organelle – mitohondrije. Ti so majhne elektrarne, lahko bi rekli tudi “pljuča celice”, njihove okvare pa so pomembne za vrsto bolezni in tudi celično smrt. Nekatere raziskave poudarjajo, da je celo rak bolezen dihalnega sistema celice.

Konoplja – ta zagonetna zel – si navkljub nekaj desetletni demonizaciji tako, čeprav počasi, pa vendarle nezadržno utira pot v sodobno medicino. Gre za enega izmed tistih izjemnih raziskovalnih potencialov, za katerega upamo, da bo prebudil radovednost prenekaterega znanstvenika.

 

Foto: wikipedia

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *