Pages Menu
Categories Menu

Posted on 10.04.23 in Univerze

Magnetika na ljubljanski Fakulteti za elektrotehniko

Magnetika na ljubljanski Fakulteti za elektrotehniko

Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani (FE UL) prireja dogodek 5 minut za merjenja v prostorih fakultete 12. in 13. aprila, saj je merjenje kot osnovna aktivnost v vsakem znanstvenem in tehnološkem poskusu. Dogodek je namenjen osnovnošolcem, srednješolcem in študentom ter vsej zainteresirani javnosti od 9.30 do 15.00.

Letošnja tematika je magnetika. V zgodovini Fakultete za elektrotehniko UL je magnetika namreč eno od področij, na katerih so raziskovalci FE prispevali v zakladnico znanja človeštva.

Poleg številnih prikazov meritev iz sveta magnetike bo v avli fakultete postavljenih več eksperimentov, pri katerih bodo obiskovalci lahko sami poskusili različne vsakodnevne pojave, ki jih merimo. Prikazano bo gasilsko iskanje predmetov v megli s pomočjo termovizijske kamere. Obiskovalci bodo lahko preskusili, kako stresno je lahko okolje navidezne resničnosti, kar se bo videlo na njihovi fiziologiji (vlažnost kože). V kleti fakultete bodo lahko vstopili v akustično gluho sobo, v kateri bodo v čisti tišini spoznali akustične meritve in kako človek zaznava zvok. Lahko bodo sodelovali v poskusu, ki skuša ugotoviti, ali imamo ljudje jasnovidne sposobnosti in tudi opazovali, kako je razporejena temperatura v peči za peko pic in tudi zmerili slastnost kosa pice.

Spoznali boste kakšno neverjetno vlogo je magnetika s Fakultete za elektrotehniko igrala v zgodovini in kam se magnetika razvija danes. V sklopu dogodka bodo gostili dve predavanji, in sicer v sredo, 12. aprila, ob 13. uri umetnika (in fizika) Janeza Dovča, ki se je v svoji glasbeno-gledališki predstavi Tesla posvetil Nikoli Tesli, in v četrtek, 13. aprila, ob 12. uri dr. Urbana Marhla (FMF UL), ki bo prikazal, kako lahko merimo skoraj nezaznavna magnetna polja in to uporabljamo za opazovanje aktivnosti naših možganov.

Foto: FE UL

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *