Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 16.07.18 in Svet

Mariana Mazzucato: Povečanje inovativnosti s spremembo mišljenja

Mariana Mazzucato: Povečanje inovativnosti s spremembo mišljenja

Profesorica ekonomije na Univerzi v Londonu (UCL) in avtorica imenitne in visoko citirane knjige Podjetna država, “The Entrepreneurial State”, Mariana Mazzucato, na strani bloga UCL piše o nalogi EU za oblikovanje strategij usmerjenih k raziskavam in inovacijam. Je tudi ustanoviteljica in direktorica Inštituta za inovacije in javni namen (IIPP).

Kot opozarja, je današnji svet poln vsakodnevnih težav, od preobremenjenosti mest, težav starajočega se prebivalstva in novih zdravstvenih zahtev, onesaženostjo zraka v mestih, problemov povezanih z dostopnostjo do digitalnih tehnologij itd. Kako bi pri tem lahko pomagala znanost, raziskave, inovacije. Koliko je zavedanja o vlogi raziskav in inovacij pri ustvarjanju napredne družbe in skrbi za državljane?

Večina že obstoječih rešitev je nastala na osnovi daljnosežnih naložb, zgodnjih in kapitalsko intenzivnih investicij države.  Evropski komisar za raziskave, znanost in inovacije Carlos Moedas je že lani pozval k oblikovanju strategije EU usmerjene v raziskave in inovacije za prihodnji okvirni proglam Evropske unije, ki pa naj bi bile osredotočene bolj na reševanje trenutnih težav. Težave se sicer kažejo kot specifične, trenutne,  a imajo veliko širi značaj od aplikacije določene tehnologije ali proučevanje ozkega področja.  Zahtevajo več pozornosti in vedenja, da socialna vprašanja še kako vplivajo na politična in tehnološka vprašanja, povratne informacije pa so potrebne v celotni inovacijski verigi. Ko gre recimo za vprašanje usmerjanja gospodarstva v nekem mestu,  so potrebne soinvesticije v celotni investicijski verigi. Najti je potrebno podjetja, ki so pripravljena in sposobna soinvestirati skupaj z Evropsko komisijo  in državami članicami. Davčne spodbude v takih primerih sodelovanja sicer povečujejo dobičke, pogosto pa ne povečujejo naložb, poudarja Mazzucatijeva. Lahko pa taka oblikovano povezovanje postane priložnost za boljšo povezavo industrijske strategije z inovacijsko politiko. Tu gre za dolgoročne naložbe, za reševanje ambicioznih družbenih težav, za povezovanje gospodarske agende z agendo inovacij.

Mazzucatijeva je svoja priporočila letos spomladi tudi predstavila Evropski komisiji. Kot primer je navedla misijo EU v prihodnosti do leta 2030 pri očiščenju oceanov s plastiko, čistost mest  brez ogljičnih  izpustov in zmanjšanje demence za 50%.

Celoten članek je dosegljiv na: https://medium.com/iipp-blog/mission-thinking-a-problem-solving-approach-to-fuel-innovation-led-growth-cc419f983d19

 

Foto: ucl.ac.uk

 

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *