Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 16.07.18 in Univerze

Mineva 98 let od prvega podeljenega doktorata na Univerzi v Ljubljani

Mineva 98 let od prvega podeljenega doktorata na Univerzi v Ljubljani

Pred 98 leti, natančneje 15. julija 1920, je naziv doktorica znanosti prejela Ana Mayer, ki je doktorirala s področja kemije. Zagovarjala je disertacijo o učinkovanju formalina na škrob in postala prva doktorica znanosti najstarejše in največje univerze v Sloveniji. Do julija 2018 je bilo na Univerzi v Ljubljani promoviranih že 11.438 doktoric in doktorjev znanosti.

Univerza v Ljubljani ima na področju doktorskega študija dolgo tradicijo. Prihodnje leto bo Univerza v Ljubljani praznovala stoto obletnico delovanja, leto kasneje pa tudi stoto obletnico prvega podeljenega doktorata. Prvi doktorji znanosti so svoj študij začeli v tujini, ustanovitev Univerze v Ljubljani leta 1919 pa jim je omogočila, da so ga zaključili doma. Prva doktorandka Univerze v Ljubljani je bila Ana Mayer s Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, ki je leta 1920 doktorirala s področja kemije. Leta 2015 je desettisoči doktorat znanosti prejela Katarina Polajnar Horvat, prav tako s Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, in ob prejetem nazivu povedala: »V ponos mi je, da sem se tako častno zapisala v zgodovino Univerze. Je posebna in neponovljiva priložnost ter še dodatna vzpodbuda za raziskovalko na začetku profesionalne poti.«

Doktorski študij predstavlja vrh izobraževalne piramide in steber raziskovalnega dela. Pomemben je za razvoj družbe in gospodarstva. »Države želijo povečati število raziskav, želijo si še več razvoja, za to pa potrebujejo raziskovalce; univerze zato ustanavljajo doktorske šole,« je na nedavnem srečanju Sveta za doktorsko izobraževanje Evropskega združenja univerz (EUA-CDE), ki ga je gostila Univerza v Ljubljani, dejal predsednik usmerjevalnega odbora EUA-CDE in prorektor za raziskave in inovacije na Univerzi Manchester prof. dr. Luke Georgihou. Izpostavil je, da je imelo pred ustanovitvijo združenja EUA-CDE doktorske šole le trideset odstotkov univerz, danes jih ima več kot devetdeset odstotkov.

Univerza v Ljubljani je Doktorsko šolo oblikovala leta 2007 in s tem prevzela institucionalno odgovornost za doktorski študij na programih vseh znanstvenih disciplin Univerze v Ljubljani. »Na Univerzi v Ljubljani izvajamo in razvijamo doktorski študij na vseh študijskih področjih v okviru 21 doktorskih študijskih programov. Med njimi jih je šest izrazito interdisciplinarnih. V prihodnjih letih bomo akreditirali nove doktorske študijske programe na področjih, za katere se bo izkazalo, da imajo dovolj kadrovskih in raziskovalnih potencialov. V pripravi je vloga za akreditacijo doktorskega študijskega programa Umetnost, v teku pa so tudi postopki za pripravo predloga skupnega doktorskega študijskega programa Energija z univerzami Zahodnega Balkana,« je povedala predstojnica Doktorske šole na Univerzi v Ljubljani in članica usmerjevalnega odbora EUA-CDE prof. dr. Aleksandra Kanjuo Mrčela.

V Sloveniji se največ doktorjev znanosti ponaša prav z doktorsko listino Univerze v Ljubljani. Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije je leta 2017 v Sloveniji doktoriralo 268 moških in 246 žensk. Od skupno 514 doktorandov jih je na Univerzi v Ljubljani doktoriralo kar 462. Največ študentov na Univerzi v Ljubljani je vpisanih na doktorske programe Humanistika in družboslovje, Biomedicina ter Bioznanosti. V letošnjem študijskem letu je na 21 doktorskih programov vpisanih 1757 študentov, od tega 778 moških in 979 žensk. »Malo univerz na svetu se lahko pohvali, da je na njej prva doktorirala ženska, zato je še toliko bolj vzpodbudno, da se število doktoric znanosti povečuje,« je ob obletnici prvega podeljenega doktorata na Univerzi v Ljubljani še povedala prof. dr. Kanjuo Mrčela.

 

Foto: UL

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *