Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 17.05.18 in Univerze

Na Fakulteti za elektrotehniko obeležili Svetovni dan IKT

Na Fakulteti za elektrotehniko obeležili Svetovni dan IKT

Ob svetovnem dnevu telekomunikacij in informacijske družbe, ki ga vsako leto praznujemo 17. maja, je Katedra za informacijske in komunikacijske tehnologije Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani (UL) pripravila dogodek Svetovni dan IKT. V sredo, 16. maja, so potekala kratka, zanimiva in aktualna predavanja gostov iz industrije in pedagogov Fakultete za elektrotehniko, svoje rešitve in tehnologijo je predstavljalo tudi devet zanimivih podjetij, preko katerih so lahko študentje spoznali zanimiv svet informacijsko-komunikacijskih tehnologij. Študentje pa so imeli priložnost obiskovalcem predstaviti tudi svoje pred kratkim razvite projekte.

Zanimive vsebine s področja IKT

Obiskovalci so lahko poslušali predavanje z naslovom SpaceX in nosilne rakete vesoljskega tovora dr. Matjaža Vidmarja s Fakultete za elektrotehniko UL, dr. Jerneja Žganec Gros iz Alpineona pa je predstavila najnovejše dosežke na področju govornih in slikovnih tehnologij, ki jih je možno uporabiti v naprednih uporabniških vmesnikih za komunikacijo in avtentikacijo oseb. O vplivu človeškega faktorja na varno vožnjo je govoril Andrej Breliha z NERVteha, predstavil je simulator vožnje in zajem biometričnih podatkov, ki nam omogočata vpogled v sposobnosti voznika, hkrati pa lahko z njuno pomočjo preverjamo tudi kakovost in varnost prometne infrastrukture. Sledilo je še predavanje Primoža Napotnika z Iskratela, o hitrih optičnih komunikacijah prihodnosti, Luka Mali (MakerLab) je predstavil pot od inovativne študentske ideje do razvitega prototipa, dr. Matej Zajc s Fakultete za elektrotehniko UL pa projekt BENEFIT, katerega cilji so usmerjeni k oblikovanju sodobnega profila diplomantov na področju telekomunikacij in IKT za zadovoljitev potreb sodobne družbe in industrije.

Od kvantnega računalnika do športne aplikacije

Obiskovalci so imeli priložnost spoznati kar devet zanimivih podjetij, projekte, na katerih delajo in rešitve, ki jih ponujajo na trgu. Podjetje CloudMondo je predstavilo rešitve umetne inteligence za podporo zdravstvu in izobraževanju, CosyLab pa model protonske terapije s 3D natisnjenim modelom. Nogometne navdušence je najbolj pritegnila Sportradarjeva športna aplikacija Obogateni nogomet, ki uporabniku omogoča spremljanje športnih prenosov z dodatnimi informacijami v svetu nadgrajene resničnosti in omogoča preproste stave, vezane na različne dogodke na tekmi. Podjetje SmartIS je predstavilo pametni informacijski sistem, IBM Slovenija kvantni računalnik, zagonsko podjetje Internet Institute pa opremo za meritve omrežij. Telekom Slovenije je pokazal številne rešitve, med katerimi so bile VoWiFi & VoLTE, Infrastruktura IP TV, raziskovalni projekti in IoT demo. Podjetje Iskratel se je predstavilo z najnovejšimi razvojnimi trendi in razvojno-raziskovalnimi aktivnostmi na področju optičnih komunikacij, s svojimi projekti in rešitvami pa je obiskovalce pritegnilo tudi podjetje Iskraemeco.

Priložnost so dobili tudi študentje, ki so predstavili svoje pred kratkim razvite projekte. Obiskovalci so lahko preizkusili električno rolko ter izmerili svojo hitrost z mikro prenosnim Dopplerjevim radarjem. Med številnimi predstavljenimi projekti pa so bile tudi različne mobilne aplikacije, zračna miš, 2D računalniško krmiljeni risalnik ter optoelektronski oscilator.

 

Foto: UL FE

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *