Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 14.11.17 in Univerze

Na ljubljanski Fakulteti za elektrotehniko poteka že 11. mednarodna doktorska šola na temo elektroporacije

Na ljubljanski Fakulteti za elektrotehniko poteka že 11. mednarodna doktorska šola na temo elektroporacije

Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani v sodelovanju z Onkološkim Inštitutom Ljubljana organizira že enajsto mednarodno doktorsko šolo o tehnologiji elektroporacije in zdravljenju z njo −  Electroporation based Technologies and Treatments (EBTT), ki poteka od 13. do 19. novembra na Fakulteti za elektrotehniko. Na letošnji mednarodni doktorski šoli sodeluje 61 udeležencev iz 14 različnih držav. Od leta 2003, ko so pričeli z organizacijo srečanj, je znanstveni sestanek in podiplomsko šolo obiskalo že 760 udeležencev iz 39 držav.

Prof. dr. Damijan Miklavčič je poudaril pomen srečanja, ki se odvija že 11. leto zapored. Mednarodna doktorska šola o tehnologiji elektroporacije in zdravljenju z njo je edinstveno srečanje v svetovnem merilu, ki na enem mestu zbere »pionirje« genske elektrotransfekcije, elektrokemoterapije in druge najvidnejše raziskovalce na področju elektroporacije. Namen šole je izmenjava najnovejših dognanj in širjenje znanj prihajajočim raziskovalcem in uporabnikom na elektroporaciji temelječih terapij in tehnologij. Prof. dr. Miklavčič je direktor šole EBTT in skupaj z dr. Lluisom M. Mirom vodi tudi mednarodni raziskovalni slovensko-francoski laboratorij, ki pri organizaciji šole igra pomembno vlogo.

Elektroporacija, ki jo imenujejo tudi metoda prihodnosti, je izjemno vsestranska in uporabna na različnih področjih. Uspešno jo uporabljajo v medicini, živilski tehnologiji, biologiji, biotehnologiji ter ekologiji, pri zdravljenju različnih vrst raka, uporabljajo pa jo tudi pri procesu čiščenja vode in pasterizaciji. Na letošnji mednarodni šoli bodo raziskovalci, med njimi številni gostujoči predavatelji, predstavili 16 strokovnih predavanj in 23 krajših predstavitev v zvezi z elektroporacijo celične membrane, njenimi mehanizmi in aplikacijami v biologiji, medicini in biotehnologiji. Pomembna tema bo tudi možnost uporabe elektroporacije v prihodnosti. Prvo letošnje predavanje z naslovom “Celica v električnem polju: transmembranska napetost” je predstavil prof. dr. Tadej Kotnik. Več o programu lahko najdete na http://2017.ebtt.org/.

 

Foto: FE UL

 

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *