Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 3.04.18 in Podjetništvo, Univerze

Na ljubljansko Fakulteto za elektrotehniko prihajajo roboti – DIR 2018

Na ljubljansko Fakulteto za elektrotehniko prihajajo roboti – DIR 2018

Roboti spreminjajo naša življenja in vse bolj postajajo del našega vsakdana – olajšujejo nam delo, izboljšajo kvaliteto življenja in nas včasih tudi zabavajo. Izjemno uporabni pa so prav v svetovni industriji – od avtomobilske, letalske, pojavljajo se tudi v turizmu, finančnem sektorju in še bi lahko naštevali.  Dnevi industrijske robotike 2018 – DIR 2018 bodo potekali od ponedeljka, 9. aprila, do petka, 13. aprila 2018 na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani.  Teden zanimivih predavanj in predstavitev aplikacij pripravljajo študentje ljubljanske Fakultete za elektrotehniko.

Tekmovanje RobotChallenge

Tudi del letošnjih Dnevov industrijske robotike je tekmovanje v načrtovanju robotskih celic v programskem okolju RobotStudio. Predhodno znanje ni potrebno, saj bo za vse prijavljene organizirano uvodno predavanje. Nato sledijo naloge, ki bodo preizkušale sposobnosti reševanja problemov. Najboljše rešitve bodo nagrajene, razglasitev pa bo potekala v ponedeljek, 9.4.

Zanimiva predavanja

DIR 2018 se bo v ponedeljek, 9. aprila, začel z uvodnim nagovorom organizatorja in pozdravom dekana FE UL, nadaljeval pa z izredno zanimivimi predavanji s področja robotike.  Svoje projekte bodo tudi letos predstavili akademiki in strokovnjaki iz industrije. Med drugim bodo udeleženci izvedeli, kako lahko z metodami računalniškega vida sledimo igralcem v športu za potrebe športne analitike, kaj so najmodernejši svetovni trendi za uporabo robotike v rudarstvu in kateri načini 3D tiskanja vse obstajajo. Spoznali pa bodo tudi humanoidnega robota TALOS, ki ima podobno višino, kot odrasla oseba, velik je namreč kar 1,75 metra.

Atraktivne aplikacije

Od torka, 10., do četrtka, 12. april, bodo v avli potekale predstavitve najatraktivnejšega dela dogodka – aplikacije, ki jih pripravljajo študentje ljubljanske Fakultete za elektrotehniko.

Yumi  bo pripravil toast, Epsonov robot bo postregel s piškoti, Staubli-jev robot pa bo pripravil in ponudil osvežujočo limonado. Pošta 101 bo prikazala hitro sortiranje pošte, ki zagotavlja manj napak in več razvrščenih pisem. Pošto bo razvrščal Mitsubishi-jev robot. Za zabavo bo poskrbel ABB robot, ki bo sestavljal sestavljanko, v prihodnost pa nas bo ponesel Yaskawin robot, ki bo telekinetično voden. Za industrijski pridih bosta poskrbela Kukina robota, prvi bo sestavljal izdelek, drugi pa brusil varnostne ventile in svoje delo preverjal preko Omronove kamere.

Ekskurzija

Dogodek se bo zaključil v petek, 13. aprila, s strokovno ekskurzijo v podjetji Domel in LTH Casting.

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *