Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 3.06.22 in Inštituti

Nadrobneje o Tednu  Kemijskega inštituta

Nadrobneje o Tednu Kemijskega inštituta

Na Kemijskem inštitutu bo med 6. in 10. junijem 2022 potekal sedmi Teden Kemijskega inštituta, v sklopu katerega bodo v želji, da čim širšemu krogu javnosti predstavijo delovanje te znanstvenoraziskovalne ustanove, pripravili vrsto različnih dogodkov. Po dveh korona letih bodo ti znova potekali v živo.

Razmere po uvedbi novega zakona na področju znanosti

Eden od osrednjih dogodkov bo ponedeljkovo omizje z naslovom Kaj prinaša novi zakon na področju znanosti. Razpravljalci, predstavniki ARRS, raziskovalnih inštitutov, Univerze v Ljubljani in vlade, bodo spregovorili o novem zakonu o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti, ki je nastajal več kot pol desetletja in začel veljati v začetku letošnjega leta. Zakon po besedah Kemijskega inštituta sicer prinaša vrsto pomembnih rešitev, a preden bo zagotovil sodoben znanstvenoraziskovalni in inovacijski sistem, je pred popolno uveljavitvijo še vrsta izzivov.

Razpravo bo z uvodnimi besedami odprla predsednica Evropskega raziskovalnega sveta (ERC) Maria Leptin, ki bo prvič po nastopu mandata konec lanskega leta nagovorila predstavnike slovenskega akademskega prostora.

Kako se v razvoj in proizvodnjo baterij vključuje Slovenija

Razpravljalci petkovega omizja z naslovom Izzivi razvoja in proizvodnje baterij – kje je Slovenija? se bodo posvetili evropskim trendom na področju potrebe po energiji. Podnebne spremembe namreč narekujejo uporabo obnovljivih virov energije in s tem tudi elektrifikacijo različnih sektorjev – od mobilnosti, robotike, interneta stvari, pa vse do zdravstva in še marsikaterega drugega področja. V Evropi se z razmeroma hitrim tempom vzpostavlja proizvodnja baterij, ob tem pa se porajajo tudi potrebe po številnih prilagoditvah in aplikacijah na različnih področjih. Mnoga pomembna evropska podjetja denimo že izdatno vlagajo v celotno verigo vrednosti potrebno za proizvodnjo baterij, vzpostavljajo se potrebe po prilagoditvi izobraževalnih sistemov ipd.

Oblike trajnosti

Torkova okrogla miza z naslovom Kakšne oblike je trajnost? bo potekala v sodelovanju z Muzejem za arhitekturo in oblikovanje na gradu Fužine. Razpravo z gosti bo moderirala svetovalka za organizacijski design in podpredsednica Sekcije mladih managerjev ter članica delovne skupine za pametno preobrazbo pri Evropskem združenju managerjev CEC Nina Lliangerholc Čebok, govorili pa bo o trajnostnih strategijah ter njihovi realizaciji. Sodelujoči si bodo izmenjali izkušnje zanimivih in inovativnih praks pri vrhunskem oblikovanju trajnostnih produktov ter odkrivali nove priložnosti, ki jih ponujajo interdisciplinarni kreativni pristopi.

Predstavitev rastlinskih zakladov na inštitutski zeleni streh

Na mednarodni dan zelenih streh 6. junija bodo na Kemijskem inštitutu pripravili predstavitev Zakladi zelene strehe – predstavitev inštitutske strešne zasaditve in nedavno izdane monografije. Na ta dan želijo javnosti v sodelovanju z Botaničnim vrtom Univerze v Ljubljani predstaviti rastlinske zaklade inštitutskega strešnega vrta. Ozelenjena streha Preglovega raziskovalnega centra namreč predstavlja modelni primer nadomestnega rastišča več kot 40 avtohtonim slovenskim rastlinskim vrstam in je kot taka edinstvena varuhinja slovenske biodiverzitete. Hkrati želijo izpostaviti pomen in številne koristi urbanih strešnih zelenih zaplat, saj te večnamenske zelene površine pomembno dvigujejo kakovost bivanja v mestnih okoljih. Na dogodku bodo predstavili tudi monografijo z naslovom Zakladi zelene strehe.

Ob torkovi jutranji kavi o Antikytheri, skozi teden tudi predavanji lanskih Preglovih nagrajencev

Profesor Jure Zupan bo ob jutranji kavi z gostoma obiskovalce popeljal v svet raziskovanja vesolja. Spregovorili bodo o napravi Antikythera, arheološki najdbi s potopljene antične ladje na obali otoka Antikythera, za katero se je izkazalo, da gre za neprecenljiv astronomski inštrument. Sestavlja ga kompleksen sistem več kot 60 bronastih zobatih kolesc z zobci velikimi le 1,5 mm. Nekaj zobatih kolesc ima več kot 100 zob; največji celo 223. Natančnost izdelave mehanizma je osupljiva. Tehnologija, s katero je bil narejen precizni mehanizem, je bila v svetu neznana še najmanj nadaljnjih 1400 let, domnevno nekje do prvih mehaničnih ur za pomoč pri določanju položajev ladij.

V okviru strokovnih predavanj bodo sicer gostili še predavanji obeh lanskoletnih dobitnikov Preglove nagrade za izjemne raziskovalne dosežke Blaža Likozarja in Kristine Gruden. V okviru Preglovega kolokvija bodo gostili Michaela S. Silversteina, ki bo govoril o Accessing Innovative Polymers through Emulsion Templating, v sklopu predavanj Forum40 pa se bo predstavila Anja Kopač Lautar s predavanjem Kaj se dogaja z baterijami na kvantnem nivoju?.

Arne Hodalič s sprehodom po znanstveni fotografiji

V četrtek bo priznani in mednarodno uveljavljeni fotograf Arne Hodalič v predavanju Znanost in fotografija spregovoril o posebnem izzivu, ki ga predstavlja fotografiranje znanosti ali bolje rečeno znanstvenih raziskav. Arne bo na predavanju popeljal v svet kreiranja svetlobe in fotografskih trikov, ki običajnemu gledalcu niso poznani. Prav zato bo del predavanja namenjen tudi najsodobnejšim načinom za fotografiranje manjših objektov ali povečav, kot je na primer fotostacking, stiching, način, ki mu rečemo HDR (High Dinamic Range), nekaj besed pa bo povedal tudi o računalniški obdelavi že posnetega foto materiala. “Za takšnim delom stoji veliko znanja, kreativnosti in predvsem izkušenj, najboljši del takšnih fotografiranj pa je, da se vsakič, vsaj za en dan, potopim v drugo znanost. To je tisto, kar je v mojem poklicu res fantastično,” pravi Arne Hodalič, fotograf.

V okviru inštitutskih prizadevanj za povezovanje znanosti in umetnosti pa bodo teden zaključili z odprtjem razstave umetniških del Franca Soline z naslovom Grobi in obdelani kamen.

Kaj se dogaja v laboratorijih? Kakšna je vrhunska raziskovalna oprema? Vabljeni na ogled!

Letos na Kemijskem inštitutu vse, ki jih zanima njihovo delo, znova vabijo tudi na vodene oglede Kemijskega inštituta. Ker je število udeležencev posameznega ogleda omejeno, je potrebna vnaprejšnja prijava. Pripravili so naslednje vsebine:

  • Ponedeljek ob 14.00: Zdrava prehrana in zdravje
  • Torek ob 14.00: Varstvo okolja in zelena energija
  • Sreda ob 9.00: Računalniška kemija
  • Četrtek ob 9.00: Shranjevanje in pridelava energije
  • Petek ob 9.00: Strukturna kemija

Za najmlajše  letos pripravljajo tudi dve zanimivi delavnici Super eksperimenti in Molekularni cukrčki. Za obisk delavnic je potrebna vnaprejšnja prijava.   

 

 

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *