Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 12.08.20 in Svet

Neodvisne raziskave v proračunu EU je potrebno zaščititi

Neodvisne raziskave v proračunu EU je potrebno zaščititi

Evropski raziskovalni svet (ERC)  je  s peticijo, ki naj bi jo podpisalo čim več somišljenikov, naslovljeno na Svet Evropske unije,  opozoril, da utegne krčenje sredstev za raziskave narediti nepopravljivo škodo v prihodnjem razvoju. Ena večjih zgodb o uspehu EU v zadnjem desetletju je prav  Evropski raziskovalni svet (ERC). ERC je namreč zaradi svoje neodvisnosti od političnega posredovanja podpiral drzne raziskovalne ideje, osredotočene na odličnost in s tem omogočal  finančno podporo najprestižnejšim projektom na svetu. Glede evropske razprave o naslednjem dolgoročnem proračunu EU (večletni finančni okvir) pa obstaja pomemben razlog bojazni zmanjšanja vseh področij programa Obzorje Evropa, naslednjega evropskega raziskovalnega in inovacijskega programa, kar utegne vplivati tudi na ERC.

Podpisniki  odprtega pisma voditeljem Evropske unije, evropski znanstveniki in akademiki, pozivajo voditelje držav in vlad v Evropi, da zagotovijo nadaljnje financiranje ERC

Več informacij na www.friendsoftheERC.eu

“Evropski raziskovalni svet je glavni razlog za vse večjo moč Evrope na področju raziskav. Zaščita in izboljšanje proračuna ERC bosta lahko zagotovila nenehne naložbe v raziskave, ki potiskajo meje znanja, in še naprej močno podpirajo Evropo kot dinamično družbo znanja,” poudarjajo.

ERC izrecno poudarja:

– 75% zaključenih projektov je privedlo do preboja ali velikega napredka.
– Prejemniki ERC so prejeli 7 Nobelovih nagrad, 4 Kavlijeve nagrade in 4 poljske medalje
– Financiranih je bilo več kot 9.500 vrhunskih raziskovalcev, 2/3 štipendistov, mlajših od 40 let.
-Podprlo je več kot 70.000 članov ekipe, večinoma doktorskih študentov in podoktorskih – usposabljanje naslednje generacije odličnih raziskovalcev.
– Raziskave ERC so objavile več kot 150.000 člankov, pri čemer je bilo več kot 6.100 člankov med prvimi 1% visoko citiranih.
– Projekti ERC so privedli do več kot 1.200 patentnih prijav in več kot 100 novih podvigov.

 

Povezava do peticije: https://www.change.org/p/council-of-the-european-union-protect-the-european-research-council-in-the-eu-budget?utm_source=share_petition&utm_medium=custom_url&recruited_by_id=092d77a0-700a-11ea-b562-cbdb09e9eb7f

Foto: https://friendsoftheerc.w.uib.no/

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *