Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 17.06.19 in Svet

Neoliberalizem je treba razglasiti za mrtvega. In kaj po njem?

Neoliberalizem je treba razglasiti za mrtvega. In kaj po njem?

Nobelov nagrajenec za ekonomijo Joseph Stiglitz v članku, objavljenjem v Guardianu, analizira razmere, ki jih živimo v obdobju neoliberalizma. Ob tem skuša opredeliti alternative, ki naj bi se nakazovale ob zamenjavi obstoječega ekonomskega sistema.

Neoliberalni eksperiment se je z zniževanjem davkov za bogate, z deregualcijo trga, financializacijo in globalizacijo, izkazal kar za spektakularno neuspešnega. Danes je ekonomska rast nižja kot je bila npr. dve desetletji po drugi svetovni vojni, največji dobički pa so skoncentrirani  zgolj na vrhu lestvice. Po desetletju stagnacije in nižanju prihodkov, bi moral postati neoliberalizem mrtev, zaključi Stiglitz.

Po njegovem obstajajo vsaj tri politične alternative kot pretendenti, ki bi nadomestile neoliberalizem: ekstremno desničarski nacionalizem, levo sredinski reformizem in progresivna levica.  Vendar ne gre spregledati, da sta razen progresivne levice ostali dve možnosti še naprej obsedeni z oblikami neoliberalne ideologije, ki pa ji je rok že potekel.

Tako tretji tabor, tretja alternativa,  preferira  tako imenovani progresivni kapitalizem in predlaga radikalno drugačno gospodarsko agendo.  Ekonomska osnova tega naj bi bila ustvarjanje ravnotežja med trgi, državo in civilno družbo. Ker se nakopičeni problemi počasne rasti ne morejo rešiti samo z zanašanjem na  trg, imajo države dolžnost, da zamejijo in oblikujejo regulacijo trgov preko okoljskih, zdravstvenih, poklicnih in drugih predpisov.  Prav tako je naloga države, da vlaga v temeljno znanost in tehnologijo , pa tudi v izobraževanje in zdravje državljanov. “Bogastvo narodov” je namreč zasnovano na rezultatih znanstvenih raziskav. Če država ne bo prevzela večje vloge nase od tiste, ki ji jo namenja neoliberalizem, bodo problemi, kot je koncentracija tržne moči, povezave med ekonomsko močjo in političnimi vplivi, postali še bolj izraziti.

Progresivni kapitalizem zato ni oksimoron, to je najbolj živa alternativa neoliberalne ekonomije, zaključuje Stiglitz.

Joseph Stuglitz, Nobelov nagrajenec za ekonomijo, profesor na Univerzi Columbia in glavni ekonomist pri Roosevelt Institute.

Izvirni članek je dosegljiv tukaj: https://www.theguardian.com/business/2019/may/30/neoliberalism-must-be-pronouced-dead-and-buried-where-next

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *