Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 25.11.20 in Inštituti

‘Noč ima svojo moč’ letos vabi na splet

‘Noč ima svojo moč’ letos vabi na splet

 

Letošnja Evropska noč raziskovalcev ter s tem projekt ‘Noč ima svojo moč 2020’ se prilagajata s pandemijo povezanim razmeram. Osrednja dogajanje se je zamaknilo na petek, 27. novembra, glavnina dogodkov pa bo ta dan potekala na daljavo. Na sporedu bodo spletne dogodivščine, eksperimentiranje, klepet z raziskovalci, ogledi raziskovalnih ustanov, predavanja o aktualnih temah, pa razstave in celo virtualni koncert. Celoten program preverite na www.nocmoc.eu.

Spomladi so sicer napovedovali, da bo osrednje dogajanje v okviru projekta ‘Noč ima svojo moč 2020’ potekalo v 25 krajih po Sloveniji,  bo dogajanje zdaj zaradi koronarazmer potekalo domala v vsaki slovenski vasi. Na daljavo lahko spremljate zanimive raziskovalne dogodivščine, se navdušujete nad eksperimenti, prisluhnite predavanjem in sodelujete v pogovoru z  raziskovalci.  Možen bo tudi spletni ogled nekaterih raziskovalnih ustanov in nekaj virtualnih razstav.  Zaključek dogodka pa bo popestril spletni koncert Adija Smolarja.

Projekt ‘Noč ima svojo moč 2020’ se je s promocijskim projektom za državljane začel že v začetku junija. V želji približati znanost in raziskovanje ljudem, so državljane  pozvali naj pomagajo opazovati in spremljati zdravje dreves divjega kostanja, ki ga v zadnjem času vse bolj ogroža nevarni kostanjev bakterijski skorjemor. Že samo ime pove, da gre za bolezen, ki uničuje skorjo oziroma lubje kostanjev. Skorja začne odmirati in drevo se posuši. Ker te bakterijske drevesne bolezni ne moremo zdraviti, je najučinkovitejši ukrep za zajezitev bolezni pravočasno odstranjevanje okuženih divjih kostanjev. V dobrih petih mesecih so zabeležili več kot 340 dreves divjega kostanja po celi Sloveniji.

Pester program projekta ‘Noč ima svojo moč 2020’ je skupaj sooblikoval konzorcij partnerjev, v okviru katerega sodelujejo Ustanova Hiša eksperimentov, Institut »Jožef Stefan«, Kemijski inštitut, Nacionalni inštitut za biologijo in Tehniški muzej Slovenije ter več kot 40 tretjih partnerjev in podpornikov projekta. Gre za skupek aktivnosti v okviru letošnje Evropske noči raziskovalcev, vseevropske akcije v okviru programa za raziskovanje in tehnološki razvoj – Obzorje 2020. Cilj projekta je znanost ter  raziskovalce približali širši javnosti, ob tem pa zlasti med mladimi spodbuditi zanimanje za raziskovalno delo. Lani je vseevropski projekt , ki je potekal po več kot 400 mestih po Evropi, pritegnil okoli 1,6 milijona obiskovalcev.

Podrobnosti o letošnjem spletnem programu najdete na www.nocmoc.eu, kjer so vidne  tudi vse povezave, preko katerih se lahko pridružite. Za vprašanja v zvezi s programom so na voljo tudi na ima@nocmoc.eu. Spremljanju dogodkov pa se lahko pridružite tudi na družbenih omrežjih.

 

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *