Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 10.10.19 in Svet, Znanstveni dosežki

Od misli do klika – predavanje o razvoju naprav in sistemov BCI

Od misli do klika – predavanje o razvoju naprav in sistemov BCI

BCI – Brain Computer Interface – vmesnik med možgani in računalnikom je računalniški sistem, ki zajema možganske signale, jih analizira in pretvori v ustrezne ukaze za izvedbo izhodnih aplikacij. BCI-sistemi so se na začetku razvijali v smeri biomedicinskih aplikacij. Te so omogočale ponovno gibanje fizično prizadetim in nadomeščale motorično funkcionalnost. Poleg biomedicinskih aplikacij so danes učinkoviti BCI-sistemi uporabni tudi na številnih drugih področjih. Tako se je raziskovanje njihove uporabnosti razširilo tudi zunaj medicine, na področja, kot so pametna okolja, umetnost, izobraževanje, igre, oglaševanje… O tej zanimivi temi bodo 17. oktobra ob 11. uri v Cankarjevem domu predavali  strokovnjaki iz razvoja BCI-naprav in BCI-sistemov: dr. Maryam Alimardani, Francesco Fernandes, mag. Erika Mondria, Michael Mondria.

Predavatelji:
Dr. Maryam Alimardani
Prihodnje interakcije med strojem in človekom zahtevajo veliko zavedanja uporabnika ter samodejnega zaznavanja njegovih ukazov in mentalnih stanj. Raziskave dr. Maryam Alimardani povezujejo področja možgansko-računalniških vmesnikov, robotike in kognitivnih znanosti, z razvojem prilagodljivega BCI-sistema, ki nadgradi interakcijo človek-stroj ter poveča človeške spoznavne zmogljivosti. V preteklosti se je osredotočila na občutek utelešenja, ki so ga izkusili operatorji med BCI-vodenjem človeku podobnega robota. Pri tem je uvedla novo paradigmo treniranja nevro povratne informacije, prek katere bi lahko izboljšala učenje dela s pristopom motornih posnetkov (motor imagery). Trenutno se ukvarja z razvojem BCI-nadziranega robota/avatarja, ki nadzoruje uporabnikovo možgansko aktivnost v realnem času in izvaja terapevtske intervencije, prilagojene za vsakega posameznega uporabnika. Dela kot docentka v Oddelku za kognitivne vede in umetno inteligenco Univerze v Tilburgu. Doktorirala je na Univerzi v Osaki na Japonskem in je do leta 2017 nadaljevala delo kot podoktorska raziskovalka na Univerzi v Tokiu.

Predstavnik podjetja g.tec, ki razvija BCI naprave, Francesco Fernandes
g.tec je leta 1999 razvil prvi komercialni BCI-sistem, ki ga sedaj prodaja v več kot šestdesetih državah po svetu. g.tec je rastoče podjetje z dvema podružnicama v Avstriji (Gradec in Schiedlberg), eno v Španiji (Barcelona), eno v ZDA (Albany, New York) in distribucijskimi partnerji po vsem svetu. Vso tehniko in programe razvijajo raziskovalci, inženirji in razvijalci znotraj podjetja pri vseh glavnih BCI-pristopih (motorni posnetki – motor imagery), P300, SSVEP in počasni kortiko potenciali (slow cortical potentials). g.tec je dejaven član več nacionalnih in mednarodnih razvojnih projektov ter znanstvenih objav. g.tecove BCI-tehnologije so bile preizkušene mednarodno na več kot petstotih osebah, da bi zagotovili popolnoma delujoče sisteme.

Mag. Erika Mondria
Študirala umetnost in kulturne študije v Linzu na Univerzi za umetnost in Univerzi Johannesa Keplerja, umetnost v Londonu na Londonskem inštitutu Kolidža v Camberwellu in Osrednjem kolidžu sv. Martina ter umetnost v Marseillu na Univerzi v Aix-Marseillu. Poleg umetniškega udejstvovanja dela tudi kot diplomirana umska trenerka in nadzornica programa za možganske projekte na Ars Electronica. Od 2009 je Erika Mondria upravnica Centra Brainlab v Ars Electronica ter se ukvarja s sodelovanjem in programi za obiskovalce z namenom, da ti odsevajo neprestano spreminjajoči se področji nevroznanosti in BCI.

Michael Mondria
Višji direktor Ars Electronica Solutions, novega oddelka Ars Electronika, ki razvija najbolj obetajoče prototipe in raziskovalne rezultate Ars Electronica Futurelab v produkte, pripravljene na uporabo. Je ustanovitelj in glavni direktor Memetics GmbH ter je študiral računalniške vede na Univerzi Johannesa Keplerja v Linzu. Po petnajstih letih dela kot razvijalec programske opreme in kot poslovodja mednarodnega podjetja za razvoj programske opreme Fabasoft AG je za osem let prevzel vodenje Ars Electronica Futurelab. Michael Mondria je začel poklicno pot s študijem računalniških ved na JKU (Univerzi Johannesa Keplerja) v Linzu.

Foto: CD

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *