Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 15.05.18 in Univerze

Pet minut za merjenje na FE UL

Pet minut za merjenje na FE UL

V četrtek in petek, 17. in 18. maja, bo v avli Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani potekal dogodek Pet minut za merjenje. Osrednja tema letošnjega dogodka bo redefinicija mednarodnega sistema merskih enot SI, saj se na mednarodni ravni spreminjajo definicije kar štirih merskih enot (kilograma (kg), ampera (A), kelvina (K) in množine snovi (mol)). Prvič po 200 letih bo namreč vse definicije mogoče univerzalno realizirati kjerkoli in kadarkoli.

V avli fakultete bodo potekali številni zanimivi poskusi – akustična gluha soba, v kateri bodo lahko obiskovalci izmerili svoje slušne prage, termovizijske kamere s pomočjo katerih bodo obiskovalci lahko opazovali temperaturno sliko okolice, svojega obraza in različnih predmetov. Prikazano bo tudi merjenje slastnosti sladkih dobrot in ocenjevanje okusa z organoleptičnimi meritvami. S pomočjo merilnikov alkohola in rumovih kroglic bodo obiskovalci preizkusili svojo alkoholiziranost, spoznali, kako zunanja magnetna polja vplivajo na kompas in njihov telefon ter še mnogo več.

Poleg poskusov pa bodo potekala tudi zanimiva 15-minutna predavanja o merjenju stresa pri živalih v prašičereji, modernih načinih zdravljenja raka s pomočjo protonske terapije, o preverjanju elektromagnetne skladnosti elektronskih naprav, da ne pride do elektromagnetnih motenj …

Foto: UL FE

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *