Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 5.11.20 in Inštituti

Podelitev Blinčevih nagrad za leto 2020

Podelitev Blinčevih nagrad za leto 2020

Na prireditvi Instituta Jožef Stefan so preko  videokonferenčnega sistema Zoom že drugič podelili Blinčeve nagrade za leto 2020 za raziskovalno in strokovno delo na področju fizike. Blinčevo nagrado za fizike na začetku kariere je prejel izr. prof. dr. Jernej Fesel Kamenik, Blinčevo nagrado za vrhunske enkratne dosežke prof. dr. Giovanni De Ninno, Blinčevo nagrado za življenjsko delo pa prof. dr. Danilo Zavrtanik. Preko spleta so zbrane nagovorili v. d. direktorja Instituta “Jožef Stefan” prof. dr. Jadran Lenarčič, ministrica za izobraževanje, znanost in šport prof. dr. Simona Kustec in direktor ARRS izr. prof. dr. Robert Repnik.

Izr. prof. dr. Jernej Fesel Kamenik z Instituta “Jožef Stefan” in Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani je Blinčevo nagrado prejel za odmevne raziskave na področju fizike osnovnih delcev, predvsem na področju fizike težkih kvarkov in leptonov in na področju interakcije temne snovi z delci Standardnega modela. Kamenik je eden najbolj propulzivnih mladih teoretikov na področju fizike osnovnih delcev, njegove raziskave imajo izjemen odmev, citirane so več kot 7000 krat, je avtor več vabljenih preglednih člankov in kar 47-ih vabljenih predavanj. Je tudi član pripravljalne skupine v CERN-u za konstrukcijo novega trkalnika. Odlikuje se tudi kot izjemen predavatelj in mentor mlajšim raziskovalcem.

Jernej Fesel Kamenik

Lavreat  je priznanje pospremil z besedami: »Moje delo se po eni strani osredotoča na interpretacijo obstoječih zanimivih meritev znotraj standardne teorije osnovnih delcev in interakcije tako imenovanega standardnega modela, kadar pa se zdi, da se meritve ne ujemajo s pričakovanji, tudi znotraj možnih nadgradenj te standardne teorije. Po drugi strani pa snujem tudi predloge in napovedi novih meritev in eksperimentov, ki bi pomagali razlikovati med različnimi možnimi nadgradnjami standardnega modela. In nekaj takšnih interpretacij, predlogov in napovedi, v povezavi s t. i. uganko kvarkovskih in leptonskih okusov, sem pripravil tako uspešno, da na velikem hadronskem trkalniku v Cernu na njihovi podlagi že izvajajo meritve, ki nam bodo morda omogočile preboj v razumevanju fizike okusov.«

Prof. dr. Giovanni De Ninno z Univerze v Novi Gorici pa je Blinčevo nagrado prejel za vrhunske enkratne dosežke na področju fizike za  raziskovalno delo na področju koherentnega prenosa vrtilne količine svetlobe na elektron, objavljeno v reviji Nature Photonics. V tem delu je skupina pod njegovim vodstvom pokazala koherentni prenos vrtilne količine s curka fotonov na elektronski val, ki se sprosti iz helijeva atoma. Izjemnost objavljenega dela je v nadzorovani povezavi valovne funkcije fotona z več kot tisočkrat krajšimi valovnimi funkcijami elektronov. To odkritje je uporabno v številnih aplikacijah, od novih materialov do kvantnih računalnikov, saj posredno odpira dostop do velike količine informacij, ki jih elektron lahko posreduje o svojem matičnem okolju.

Giovanni de Ninno

Prof. dr. Giovanni De Ninno: »Ustvarjam svetlobo, ki je eno izmed najbolj učinkovitih orodij za preučevnje materialov na atomskem nivoju. Svetlobni viri, ki sem jih pomagal razviti na Univerzi v Novi Gorici in sinhrotonu v Trstu, generirajo zelo kratke sunke svetlobe, s katerimi lahko vidimo najmanjše delce snovi, se pravi atome in molekule. Zanimivo je, da je s to posebno svetlobo možno ne samo dobiti slike atomov in molekul, ampak jih tudi povzročati in posneti njihovo reakcijo. Svetlobni viri so uporabni na več raziskovalnih področjih, saj segajo od kemije do biologije in od medicine do fizike trdne snovi in fizike plinov. Paleta možnih aplikacij je zelo široka in to vključuje študije inovativnih materialov, ki so pomembni za sončne celice ali bolj na splošno za zelene energije, kar je zelo pomembno za okolje. Lahko pa tudi za poskuse posebnih vrst molekul, ki so koristne pri fotodinamični terapiji tumorjev ali tudi preučevanje magnetnih materialov, ki jih lahko uporabimo za izboljšanje kakovosti spomina računalnikov.«

Blinčevo nagrado za življenjsko delo s področja fizike je prejel prof. dr. Danilo Zavrtanik z Univerze v Novi Gorici in z Instituta »Jožef Stefan«.

Danilo Zavrtanik

Znanstveno delovanje prof. dr. Danila Zavrtanika vsebuje vsaj tri široka področja: vrhunsko raziskovanje na področju eksperimentalne fizike visokih energij, usmerjenost v mednarodno sodelovanje in raziskovanje v globalno konkurenčnem znanstvenem okolju, ter pedagoško delo in organizacijo visokošolskega študija. Od leta 1980 prof. Zavrtanik neprekinjeno sodeluje v Evropskem centru za fiziko delcev CERN v Ženevi. Leta 1995 je na povabilo Nobelovega nagrajenca Jamesa W. Cronina pričel z raziskovalnim delom na novem področju, področju astrofizike oz. natančneje na področju visokoenergijskih kozmičnih delcev. Leta 1992 je bil kot mednarodno uveljavljen raziskovalec imenovan za direktorja Instituta “Jožef Stefan”. Leta1995 je bil pobudnik in promotor ustanovitve Univerze v Novi Gorici, katere rektor je tudi danes.

 

Foto: IJS

 

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *