Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 2.10.22 in Univerze

Podelitev prvih nagrad iz Sklada dr. Uroša Seljaka

Podelitev prvih nagrad iz Sklada dr. Uroša Seljaka

Univerza v Ljubljani podeljuje v torek, 4. 10. 2022 ob 11. uri, v Zbornični dvoran, prvič  nagrade dr. Uroša Seljaka, uglednega slovenskega znanstvenika z ameriške Univerze Berkleyz, za najboljše znanstvene članke študentk, študentov prve in druge stopnje. Namen nagrade je študentke in študente spodbuditi k še večjemu vključevanju v raziskovalno delo.

 »Komisija za izbor nagrajencev je imela izredno težko delo, saj se je na javni razpis za podelitev nagrade prijavilo veliko odličnih kandidatk in kandidatov z odličnimi znanstvenimi objavami. To nas navdaja z velikim optimizmom in ponosom, saj potrjuje naša prizadevanja, da se študentke in študenti aktivno vključujejo v raziskovalno delo že med študijem na prvi in drugi stopnji. Nagrada dr. Uroša Seljaka je odlična spodbuda tako za študentke in študente kot tudi mentorice in mentorje, ki pomembno prispevajo k njihovemu uspešnemu delu. Donatorju dr. Urošu Seljaku, enemu najbolj priznanih slovenskih znanstvenikov v svetovnem merilu, smo izjemno hvaležni, ker ta njegova dragocena gesta podpore krepi znanstvene potenciale mladih v Sloveniji. Hkrati pa bi si želeli, da bi ta gesta dobrodelnosti bila tudi spodbuda za druge uspešne alumne naše univerze k podobnim korakom, kot je to v navadi v številnih drugih državah,« poudarja rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Gregor Majdič.

 Dr. Uroš Seljak je diplomant Univerze v Ljubljani, ki je lansko leto prejel izjemno prestižno Gruberjevo nagrado za raziskave v kozmologiji. Gre za eno najbolj prestižnih nagrad v znanosti, nagrajenec pa poleg priznanja prejme tudi 500.000 ameriških dolarjev.

 To nagrado so si lani razdelili trije znanstveniki, med njimi tudi prof. dr. Uroš Seljak, ki je zaposlen na Univerzi v Berkleyju v Združenih državah Amerike. Dr. Seljak je s svojim delom nagrade – 150.000 dolarji – ustanovil nagradni sklad za študente prve in druge stopnje, ki objavijo najboljši znanstveni članek.

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *