Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 6.07.18 in Svet

Podobe evropskega zanikanja

Podobe evropskega zanikanja

Nekdanji grški finančni minister Yanis Varufakis in profesor ekonomije na univerzi v Atenah, v članku časopisa Projekt Syndicate analizira dvoje sporočil EU, ki se nanašajo na,  1. končanje krize v Grčiji in 2. na francosko – nemški sporazum o redizajniranju evroobmočja. Kot poudarja, gre za pomembni sporočili,  ki nista bili naključno objavljeni v istem tendu na srečanju Emmanuela Macrona in Angele Merkel v Mesebergu. Varufakis ocenjuje, da je nesolventnost Grčije, ki še kar traja, posledica globljega nesoglasja med Nemčijo in Francijo v oblikovanju evroobmočja. Kar trije francoski predsedniki in nemška kanclerka niso uspeli v minulem obdobju doreči institucionalnih sprememb, ki bi evroobmočje ohranjalo stabilno.

Ob zmagi Macrona na volitvah pa so se pojavili novi predlogi: skupen finančni sklad evroobmočja, novi mehanizmi za reguliranje dolgov, enoten sklad za zaščito nezaposlenih, skupne garancije bančnih depozitov in enoten fond za rekapitulacijo nauspešnih bank. Varufakis ocenjuje, da bi taka sporočila lahko predstavljala začetek konca izgubljenega desetletja Evrope in začetek obnove, ko bi postali Evropejci sposobni soočiti se z izzivi Trumpovih ukrepov in eventualnim novim ekonomskim zdrsom.

Vendar je Macron še pred srečanjem v Mesebergu svoje predloge razvodenel, Merklova pa je ponudila ravno prav, da je Macron lahko govoril o osebni zmagi. Oba sta medijem navdušeno razlagala o oblikovanju finančnega sklada v območju evra, ki pa v bistvu ni nič drugega kot kreditna linija Evropskega mehanizma za stabilnost – ESM, ocenjuje Varufakis.

Celoten članek je dosegljiv na: Project Syndicate

Foto: Project Syndicate

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *