Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 2.10.19 in Svet

“Popolna omama”, Droge v tretjem raju

“Popolna omama”, Droge v tretjem raju

 

Norman Ohler, avtor obsežne petletne raziskave o drogah v tretjem rajhu, na osnovi katere je napisal tudi knjigo z naslovom “Popolna omama”, Droge v trejem rajhu, bo gost založbe Mladinska knjiga 9. oktobra 2019 ob 19. uri v Štihovi dvorani Cankarjevega doma.

Objava presenetljivega dejstva, kot so zapisali v založbi, je skorajda neverjetna…tretji rajh je bil na drogah. Ohler kot raziskovalec vojaških arhivov, novinar in pisatelj, ki je raziskoval po nemških in ameriških arhivih,  niza odkritja, do zdaj popolnoma neznana o Hitlerju in nacizmu.

Ko je Nemčija leta 1940 napadla Francijo, so bili vermahtovi vojaki pod vplivom 35 milijonov odmerkov pervitina. Tudi domnevni abstinent Hitler je bil odvisen od eukodala, opiata, močnejšega od heroina. Vsakodnevno je od svojega osebnega zdravnika Thea Morella dobival injekcije z najrazličnejšimi dopinškimi sredstvi, dvomljivimi hormonskimi preparati, pa tudi s trdo drogo. Avtor  zajema obdobje od začetka nacistične države do njenega propada. Medtem ko je ta uradno izvajala strogo politiko boja proti drogam, si je tam, kjer ideologija ni zadostovala za fanatičen boj in zmago, brez zadržkov pomagala z drogami, opijati in farmakološkimi sredstvi. In to še zdaleč ne samo na frontah. Na podlagi izvirnih dokumentov in poročil je nastalo osupljivo in napeto branje, ki spreminja naše vedenje o 2. svetovni vojni.

 

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *