Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 22.11.18 in Svet

Pravični davki ali miloščina?

Pravični davki ali miloščina?

Francis Beckett, biograf Clementa Attleeja, grofa in britanskega politika, je zapisal: ”Miloščina je hladna in gesta brez ljubezni. Bogati naj rajši plačajo davek, če želiji pomagati revnim in naj ne delijo svojega denarja po lastni presoji”.  Izjava je eleganten zapopadek upravičenosti in koristnosti plačevanja progresivnega obdavčevanja, piše Owen Jones, kolumnist Guardiana. Več kot upravičen pokazatelj omenjene trditve kažejo podatki švicarske banke UBS, kjer navajajo zaslužek miljarderjev za minulo leto, ki se je  povečal več kot kadarkoli v zgodovini. Za petino se jim je povečalo bogastvo, za šokantnih 8,9 bilijona dolarjev. Nekateri med njimi so se “zaobljubili”, da bodo polovico svojega bogastva darovali v humanitarne namene. Najbogatejši človek na svetu Jeff Bezos, lastnik Amazona, pa se s svojimi 146 milijardami dolarjev,“zaobljubi” ni pridružil, rajši je vložil dve milijardi funtov za boj proti širjenju brezdomstva in za razvoj šolstva.

Filantropija, pravi Owen, je nevarna zamenjava za progresivno obdavčevanje. Pomenljiv je primer Bona Voxa, ki si je  s skupino U2 zgradil svetovno reputacijo prav s kampanjami za najrevnejše. Svoje davčne obveznosti pa je iz Irske preselil na Nizozemsko, najti pa ga je tudi v papirjih Rajskih otokov, kjer obstajajo offshore podjetja bogatašev. Ironično je poslovanje svojega benda opisal kot primer, “kako pametni ljudje rešujejo probleme svojih davkov”.  Torej obstajajo za bogataše in velike korporacije načini, kako se zakonito ogniti obdavčevanju? Filantropija je zato način, da se superbogataši predstavljajo kot velikodušni, z luknjami v zakonodaji pa ohranjajo veliko imetje. Redki pa so analitiki, ki bi opozarjali na dejstva, da bogati vse manj trošijo, revni pa vse več svojih prihodkov z davki odlivajo v javno porabo. Rešitev zato ni v filantropiji, ki je sama sebi namen. Potrebna je globalna davčna pravičnost in ne zbiranje humanitarnih drobtinic, ki “padejo z bogatinove mize”.

Celoten članek je dostopen: https://www.theguardian.com/commentisfree/2018/oct/26/dont-want-billionaires-philanthropy-pay-their-taxes

Foto: wikipedia

 

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *