Pages Menu
Categories Menu

Posted on 8.03.23 in Univerze

Preboj elektroporacije pri zdravljenju srčne mišice

Preboj elektroporacije pri zdravljenju srčne mišice

Slovenski znanstveniki so bistveno pripomogli k razvoju zdravljenja srčne aritmije z uporabo elektroporacije. Gre za postopek ablacije srčne mišice z visokonapetostnimi električnimi pulzi, pri katerem raziskovalci s Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani pod vodstvom profesorja Damijana Miklavčiča sodelujejo z ameriškim podjetjem Medtronic, ki je eno od vodilnih podjetij za medicinsko opremo na svetu. Rezultate klinične študije je predstavil dr. Atul Verma, vodja klinične raziskave s kanadske Univerze McGill, Montreal, v ponedeljek, 6. marca, na kongresu American College of Cardiology v New Orleansu, ZDA.

dr. Damijan Miklavčič

Študijo »Pulsed AF«, v katero je bilo vključenih 383 pacientov, so izvedli v devetih državah na 41 lokacijah. Katetrski poseg je izvajalo 67 kardiologov elektrofiziologov. Namen te študije in primarne analize rezultatov je bilo ugotavljanje varnosti novega posega in učinkovitosti v obdobju enega leta po posegu. Nov način ablacije je bil s tem klinično uspešno preizkušen. Učinkovitost nove ablacijske metode z elektroporacijo je enaka primerljivim kliničnim študijam z radiofrekvenčno ablacijo in krioablacijo, pri čemer je terapija z metodo elektroporacije bistveno hitrejša. Kar 61 od skupno 67 elektrofiziologov kardiologov, ki so uspešno opravili postopek, ni imelo prehodnih izkušenj z uporabljenim katetrom, kar kaže na relativno enostavnost posega. Podrobnejši rezultati študije so bili objavljeni v ugledni reviji Circulation, v kateri objavljajo raziskovalne prispevke, pregledne članke in druge vsebine, povezane z zdravjem srca in ožilja.

Motnja srčnega ritma, imenovana atrijska fibrilacija (AF), je naraščajoč svetovni zdravstveni problem, ki zahteva zgodnje, varno in učinkovito zdravljenje. Zlati standard zdravljenja je katetrska ablacija s ciljem električno izolirati pljučne vene od levega atrija, za kar najpogosteje uporabljamo radiofrekvenčno in krioablacijo. Novost, ki so jo uspešno klinično preizkusili, pa je uporaba elektroporacije, ki je sicer metoda za povečanje prepustnosti celične membrane. Uporabljajo jo pri zdravljenju tumorjev, genski terapiji, v biotehnologiji in živilski tehnologiji ter v okoljskih tehnologijah. Pri novem postopku srčne ablacije se uporablja ireverzibilna elektroporacija, s katero kardiolog odstrani del tkiva, ki povzroča aritmijo. Uničenje celic je posledica elektroporacije celične membrane in za razliko od do sedaj uporabljenih termičnih metod za uničenje tkiva ne zahteva prekomernega segrevanja (ali zmrzovanja) tkiva. Prav zaradi tega je metoda ablacije z elektroporacijo bistveno varnejša.

Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko in profesor Damijan Miklavčič imata na področju elektroporacije v svetovnem merilu vodilno vlogo. S podjetjem Medtronic, največjim proizvajalcem medicinskih naprav na svetu, že vse od leta 2015 sodelujejo pri razvoju katetrske srčne ablacije, ki temelji na elektroporaciji.

Več  na: https://www.medtronic.com/us-en/c/cardiac-rhythm/pulsed-field-ablation.html?cmpid=mdtcom_pfa_vanity_url_CV_CAS_PulsedFieldAblation_FY23

Foto: FE UL

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *