Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 13.04.18 in Inštituti

predstavitev znanstvene monografije   “POLŽI ZAŠKRGARJI SLOVENSKEGA MORJA”

predstavitev znanstvene monografije “POLŽI ZAŠKRGARJI SLOVENSKEGA MORJA”

V morju bomo našli neverjetno bogastvo polžev, tudi takih, ki so brez hišice ali pa je ta v obliki notranjih lupinic. Take polže združujemo v skupino polžev zaškrgarjev.  Njihova značilnost je tudi, da izločajo posebne bioaktivne substance, ki so bile v antičnih časih uporabljene kot strupi, danes pa so zelo zanimive za farmacevtsko industrijo.

Predstavitev znanstvene monografije POLŽI ZAŠKRGARJI SLOVENSKEGA MORJA”avtorjev prof. dr. Lovrenca Lipeja, mag. Domna Trkova in dr. Boruta Mavriča bo v petek, 20. aprila 2018, ob 12.00,na Morski biološki postaji v Piranu.

Pričujoča publikacija je znanstvena monografija, a dovolj razumljiva, da je uporabna tudi širšemu krogu uporabnikov, saj omogoča prepoznavo polžev zaškrgarjev, s katerimi se bodo imeli priložnost srečati na potopih ali v obrežnem pasu. Nad njo bodo navdušeni tako biologi, študenti biologije in naravoslovnih ved, podvodni fotografi in potapljači ter vsi tisti, ki jih zanima morska biodiverziteta. Monografija je ena maloštevilnih tovrstnih publikacij in sploh prva za Jadransko morje. Večina podatkov v knjigi je plod načrtnega in dolgotrajnega raziskovanja te nenavadne skupine morskih polžev.

Foto: NIB

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *