Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 3.02.18 in Inštituti

predstavitev znanstvene monografije »POLŽI ZAŠKRGARJI SLOVENSKEGA MORJA«

predstavitev znanstvene monografije »POLŽI ZAŠKRGARJI SLOVENSKEGA MORJA«

V morju bomo našli neverjetno bogastvo polžev, tudi takih, ki so brez hišice ali pa je ta v obliki notranjih lupinic. Take polže združujemo v skupino polžev zaškrgarjev. Za večino le-teh je značilna izredna barvitost ter nenavadne oblike, kar pritegne mnoge podvodne fotografe. Njihova posebnost so tudi posebne spojine, ki jih izločajo, bioaktivne substance, ki so bile včasih uporabljene kot strupi, danes pa so zelo zanimive za farmacevtsko industrijo.

Doslej je bilo za slovensko morje ugotovljenih 141 vrst, ki so v novi monografiji  Polži zašrkgarji slovenskega morja predstavljene na več kot 480 fotografijah, 151 zemljevidih, 142 razpredelnicah in 51 avtorskih ilustracijah.

Pričujoča publikacija je sicer znanstvena monografija, a avtorji menijo, da je kljub temu uporabna širšemu krogu uporabnikov, saj omogoča prepoznavo polžev zaškrgarjev, s katerimi se bodo imeli priložnost srečati na potopih ali v obrežnem pasu. Nad njo bodo navdušeni tako biologi, študenti biologije in naravoslovnih ved, podvodni fotografi in potapljači ter vsi tisti, ki jih zanima morska biodiverziteta

Predstavitev znanstvene monografije “POLŽI ZAŠKRGARJI SLOVENSKEGA MORJA” avtorjev prof. dr. Lovrenca Lipeja, mag. Domna Trkova in dr. Boruta Mavriča, bo v sredo, 7. februarja 2018, ob 14.uri v Biološkem središču v Ljubljani.

Foto: Borut Mavrič

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *