Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 12.10.17 in Inštituti, Univerze

Prevod zadnjih Adornovih predavanj

Prevod zadnjih Adornovih predavanj

Ob predstavitvi prevoda zadnjih predavanj Theodorja W. Adorna, zbranih v knjigi Uvod v sociologijo (Zalozba Sophia, 2016), bo v torek, 17. oktobra, ob 18. uri v Atriju ZRC, Novi trg 2, Ljubljana organiziran posvet.

Nastopili bodo Rok Benčin, raziskovalec na Filozofskem inštitutu ZRC SAZU, ki bo govoril o Adornovi estetski teoriji, Jože Vogrinc, predavatelj na Oddelku za sociologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani (FF UL), ki bo predstavil recepcijo Adorna v kulturnih študijah in sociologiji kulture, ter Primož Krašovec, prav tako predavatelj na Oddelku za sociologijo FF UL, ki se bo ukvarjal z aktualnostjo Adornove teorije (fašistične) propagande.

Uvod v sociologijo ima v Adornovem opusu posebno mesto, saj gre za njegova zadnja predavanja na Inštitutu za družbena raziskovanja leta 1968, ki so v pisni obliki postala dostopna šele pred kratkim. V njih razbiramo nemirno politično atmosfero tedanjega časa in osrednje teoretsko zanimanje poznega Adorna – kritiko pozitivizma v družbeni teoriji in raziskavo Marxove teorije fetišizma. Poleg tega vsebujejo natančno kritično branje socioloških klasikov, kot sta Max Weber in Talcott Parsons.

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *