Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 11.02.20 in Svet

Privlačnost javnih knjižnic

Privlačnost javnih knjižnic

Razprave o usodi javnih knjižnic v času novih tehnologij, so v javnosti kar pogoste. Ali lahko le-te danes sploh lahko preživijo? Vendar…Zadnja Gallupova raziskava je pokazala, da je obisk knjižnic daleč najpogostejša kulturna dejavnost, vsaj kar zadeva Američane. Ko so jih raziskovalci spraševali o prostočasnih dejavnostih v lanskem letu, je bil obisk knjižnice v samem vrhu, pred  obiskom kinodvoran  ali obiskom gledališč, sledil pa je ogled športnih  dogodkov. Zanimivo pa je, da se je na dnu znašel obisk živalskega vrta.

Na osnovi longitudinalne študije se je tudi pokazalo, da so knjižnice še danes enako priljubljene kot so bile na prelomu tisočletja.  V razlagi avtorji navajajo, da je razlog priljubljenosti tudi dejstvo, da so knjižnice brezplačne. Poleg tega ponujajo tudi različne storitve od uporabe računalnikov, interneta, Wi-Fi  in drugo. Prenenetljivo pa je, navajajo, da je starostna skupina od 18 – 29 let najštevlčnejša obiskovalka knjižnic. A kakorkoli, ne gre tudi prezreti, da kljub vsem razpravam ostajajo knjižnice pomemben javni prostor in del družbene skupnosti.

Več si lahko prebere tukaj: https://www.smithsonianmag.com/smart-news/americans-went-library-more-often-movies-2019-180974091/?utm_source=smithsoniandaily&utm_medium=email&utm_campaign=20200130-daily-responsive&spMailingID=41668507&spUserID=ODQyMTI2NTA3NTI4S0&spJobID=1682787927&spReportId=MTY4Mjc4NzkyNwS2

Foto: wikipedia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *