Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 11.11.17 in Svet

Priznanje Sloveniji za vodilno vlogo na področju prosto dostopnih izobraževalnih virov

Priznanje Sloveniji za vodilno vlogo na področju prosto dostopnih izobraževalnih virov

Na zasedanju generalne konference Unesca v Parizu je bil danes soglasno sprejet dokument o nadaljnjih postopkih na področju prosto dostopnih izobraževalnih virov – kot posledica sklepov, sprejetih na svetovnem kongresu o prosto dostopnih izobraževalnih virih, ki je bil septembra v Ljubljani. Omenjeni dokument nalaga Unescu, da do naslednje generalne konference, ki bo leta 2019, izdela priporočilo za bodoče mednarodno sodelovanje na področju prosto dostopnih izobraževalnih virov (OER).

Gre za velik korak, ki ga podpira veliko število držav, med njimi tudi Nemčija in Združene države Amerike. Kot se je ponovno izkazalo med razpravo, je Slovenija ena izmed vodilnih držav na področju OER. Vse države, ki so v razpravi aktivno sodelovale, so izrekle pohvale in pozitivno ocenile nedavni kongres OER v Ljubljani. Ta je potekal od 18. do 20. septembra 2017 v Cankarjevem domu in je bil eden od mejnikov v procesu priprave globalnih smernic in priporočil za države članice UNESCO, v procesu, ki ga skupaj z UNESCO vodi Slovenija. Slovenija s tem utrjuje vlogo ene od vodilnih držav v svetu pri procesu digitalne transformacije izobraževanja.

Prosto dostopni izobraževalni viri lahko pripomorejo k doseganju cilja zagotavljanja vključujočega in pravičnega kakovostnega izobraževanja ter spodbujanja vseživljenjskega učenja, ki je eden od ciljev trajnostnega razvoja. Da pa bi ti viri lahko dosegli svoj potencial, morajo biti bolj integrirani v izobraževalne politike in prakse na vseh stopnjah izobraževanja, od predšolske do vseživljenjskega učenja, je zapisano v ljubljanskem akcijskem načrtu.

 

Foto: MIZŠ

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *