Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 3.04.18 in Featured, Galerije, Univerze, Video

Prof. dr. Andreja Gomboc, astrofizičarka, UNG

Prof. dr. Andreja Gomboc, astrofizičarka, UNG

V zadnjem desetletju se je opazno povečalo zanimanje javnosti za pojave v vesolju. Vsako spoznanje ali novo odkritje astrofizikov, je deležno večje pozornosti kot marsikatera druga veda. Lahko v tem zasledimo razlago, da se ob razmišljanju ali čudenju delovanja vesolja, za trenutek odmaknemo od zemeljskih, vsakdanjih problemov. Morda. Neverjetna popularnost knjig z vesoljsko tematiko, se je pokazala tudi ob nedavni smrti Stephena Hawkinga, enega najbolj slavnih fizikov zadnjih desetletij. Njegove knjige so v samem vrhu uspešnosti, čeprav veliko bralcev priznava, da je njegovim mislim težko slediti. Bralcu pa vseeno pušča občutek , da je avtorju nekaj do tega, da bi tudi bralec poskušal sodelovati v veliki dogodivščini, v raziskovanju vesolja.

 

O popularizaciji raziskovanja vesolja in pojavov, ki se dogajajo v njem, govori tudi prof. dr. Andreja Gomboc, redna profesorica za astronomijo in znanstvena svetnica v Centru za astrofiziko in kozmologijo na Univerzi v Novi Gorici (UNG). V študij astrofizike se je poglabljala tudi kot podoktorska Marie Curie štipendistka na Liverpool John Moores University v Veliki Britaniji. Njeno raziskovalno področje so siloviti pojavi v vesolju – od plimskih raztrganj zvezd v bližini črnih lukenj do izbruhov sevanja gama in dogodkov gravitacijskih valov. Je vezni člen Slovenije z mnogimi pomembnimi mednarodnimi astrofizikalnimi kolaboracijami: kolaboracijama LT-GRB in X-shooter ter konzorcija Stargate, v okviru katerih opazuje izbruhe sevanja gama z največjimi robotskimi teleskopi na svetu in z Zelo velikim teleskopom na ESO observatoriju Paranal v Čilu. Je članica konzorcija ENGRAVE za proučevanje dogodkov gravitacijskih valov in delovne skupine Gaia Science Alerts za detekcijo tranzientnih dogodkov s satelitom Evropske vesoljske agencije Gaia. Poleg tega je tudi voditeljica priključevanja Slovenije k projektu Velikega sinoptičnega pregledovalnega teleskopa (LSST), ki obeta, da bo v prihodnjih letih korenito spremenil način raziskav v astronomiji.

Z raziskovalno skupino v Liverpoolu je prejela britansko nagrado “The Times Higher Education Supplement – Project of the Year 2007”. V letih 2011-2014 je vodila projekt Evropske vesoljske agencije ESA “Relativistic Global Navigation Satellite System”, leta 2015 prejela Zoisovo priznanje za pomembne dosežke in septembra 2016 organizirala prvi simpozij Mednarodne astronomske zveze v Sloveniji. Zbornik simpozija je lansko leto izšel pod njenim uredništvom pri založbi Cambridge University Press. Letos je sodelovala pri opazovanju prelomnega dogodka GW/GRB 170817. Je tudi (so)avtorica številnih znanstvenih člankov, ki imajo skupno pet tisoč citatov, med njimi treh člankov v reviji Nature, dveh v Science in enega v Nature Astronomy.

Gombocova je velika popularizatorka znanosti, pripravlja številna poljudna predavanja, piše članke, daje intervjuje in veliko dela z mladimi. Spletni Portal v vesolje, ki ga je ustanovila pred sedmimi leti, je izredno priljubljen med bralci.

Foto: osebni arhiv

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *