Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 7.07.20 in Inštituti

Prof. dr. Gregor Anderluh odslej član ugledne mednarodne znanstvene organizacije EMBO

Prof. dr. Gregor Anderluh odslej član ugledne mednarodne znanstvene organizacije EMBO

Direktor Kemijskega inštituta prof. dr. Gregor Anderluh je postal novi član mednarodne organizacije European Molecular Biology Organization (EMBO). Gre za najuglednejšo organizacijo na področju ved o življenju v Evropi in svetu. Glavno vodilo te organizacije, ki se posveča tudi področjema biotehnologije in genskih tehnologij, je znanstvena odličnost in spodbujanje razvoja na področju ved o življenju. Članstvo v EMBO znotraj znanstvene skupnosti velja za prestižno, saj pomeni izjemno pomembno mednarodno priznanje in hkrati poklon izstopajočim dosežkom posameznega raziskovalca.

EMBO združuje več kot 1.800 vodilnih evropskih in svetovnih znanstvenikov s področja ved o življenju. Za kako zelo ugledno organizacijo gre pove podatek, da je že 88 članov EMBO prejelo Nobelovo nagrado. Organizacija vsako leto sprejme nekaj novih članov, letos so v svoje vrste izvolili 63 vrhunskih strokovnjakov iz kar 25-ih držav, med katerimi je tudi profesor Gregor Anderluh.

»Novi člani so prispevali k uspešnosti raziskav na področju ved o življenju v Evropi in po svetu. Kot člani EMBO lahko pomagajo oblikovati prihodnost, saj z delom v okviru EMBO pomagajo podpirati nadarjene raziskovalce, združevati ideje in spodbujati mednarodno raziskovalno okolje, ki prispeva k odlični znanosti«, je ob imenovanju novih članov povedala direktorica EMBO Maria Leptin.

Glavni cilj EMBO je podpirati prodorne raziskovalce na vseh stopnjah njihove kariere, spodbujati izmenjavo znanstvenih informacij in raziskovalnih pristopov ter pomagati pri oblikovanju spodbudnega evropskega raziskovalnega okolja, kjer lahko znanstveniki, v okviru svojih raziskav, dosežejo najboljše rezultate. EMBO slovi tudi kot organizacija, ki zagovarja najvišje standarde raziskovalne integritete.

Organizacija EMBO s sedežem v nemškem univerzitetnem mestu Heidelberg, ima že več kot pol stoletno tradicijo. Njeni zametki segajo v leto 1963, ko so se v mestu Ravello v Italiji srečali vodilni evropski biologi. Takrat se je porodila zamisel o ustanovitvi osrednjega laboratorija in organizacije, ki bi združevala in omogočala sodelovanje ter izmenjavo znanj pri raziskavah na področju molekularne biologije. Julija 1964 so pobudniki zamisel tudi udejanjili, ustanovili so European Molecular Biology Organization (EMBO).

»Organizacijo EMBO izjemno cenim, zato sem bil še toliko bolj vesel, ko so me predlagali ter izvolili za člana. Menim, da je to zelo lepo priznanje tudi za slovensko znanost.«, je ob izvolitvi dejal prof. dr. Gregor Anderluh.

»EMBO združuje vodilne evropske znanstvenike s področja molekularne biologije in ostalih ved o živem. Njeno poslanstvo je promocija znanstvene odličnosti v Evropi in širše, pomoč mladim raziskovalcem, izmenjava  informacij in izgradnja primernega raziskovalnega okolja. Članstvo v EMBO je prestižna nagrada in priznanje raziskovalnemu delu kandidata, njegove skupine in raziskovalnega okolja.  EMBO uspešno sodeluje z Evropsko zvezo biokemijskih društev, katere del je tudi Slovensko biokemijsko društvo. Veseli smo, da je naš dolgoletni član prof. dr. Gregor Anderluh postal član EMBO, za kar mu v imenu Slovenskega biokemijskega društva in v svojem imenu iskreno čestitam. Prepričan sem, da bo njegovo članstvo dodatna spodbuda vsem, ki si prizadevamo, da bi naše znanstveno okolje postalo primerljivo z najboljšimi«, je Anderluhovo izvolitev komentiral prof. dr. Janko Kos, predsednik Slovenskega biokemijskega društva.

Gregor Anderluh je doktor bioloških znanosti, redni profesor za področje biokemije na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani, izredni član SAZU, član Academia Europaea, od leta 2015 pa tudi direktor Kemijskega inštituta. Njegovo raziskovalno delo obsega predvsem temeljne raziskave na področju celičnih membran in delovanja proteinov. Njegovi izvirni prispevki so pojasnitev delovanja toksinov različnih organizmov, kot so rastlinski patogeni mikroorganizmi, nevretenčarji in nekatere patogene bakterije. S svojimi deli je Anderluh pomembno uveljavil slovensko znanost na področju toksinologije in celičnih lipidnih membran. V slovenski prostor uvaja metode za raziskave molekulskih interakcij, s poudarkom na razvoju metod za študij interakcij proteinov z lipidnimi membranami. Pri raziskavah redno sodeluje s slovenskimi in tujimi farmacevtskimi ter nanobiotehnološkimi podjetji.

 

Foto: KI

 

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *