Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 11.04.18 in Featured, Galerije, Inštituti, Video

Prof. dr. Roman Jerala, KI,  prejel ERC Advanced Grant 2017

Prof. dr. Roman Jerala, KI, prejel ERC Advanced Grant 2017

Predstavitev raziskovalnega projekta z naslovom MaCChines, za katerega je prof. dr. Roman Jerala, vodja Odseka za sintezno biologijo in imunologijo na Kemijskem inštitutu (KI) v izjemno močni konkurenci prejel prestižni ERC Advanced Grant 2017 za uveljavljene raziskovalce, gotovo zasluži vso pozornost. Evropska komisija je projekt izpostavila v skupini sedmih projektov, ki so bili predstavljeni, uspeh slovenskega raziskovalca pa najbolje pokaže podatek, da bo Evropski raziskovalni svet (ERC) na tem razpisu financiral le 12 % projektnih prijav izjemnih raziskovalk in raziskovalcev izmed več kot 2167 prijav za izvajanje svojega raziskovalnega projekta v Evropi. Petletni projekt z naslovom MaCChines (Molekulski stroji na osnovi proteinskega origamija),   je prvi slovenski ERC projekt na področju ved o življenju in kemiji, bo tako prejel 2,5 milijona evrov. „Jerala je raziskovalec, ki ustvarja trende, katerih v zgodovini tekmovanj področja ved o življenju, ni presegel še nihče. Delo na področju sintetske biologije se je začelo že leta 2009 in od takrat je projekt doživel nekaj odličnih predstavitev in objav. In pokazalo se je, da morajo biti projekti izjemni, da lahko kaj dosežeš. Kemijski inštitut ima gotovo še nekaj izjemnih raziskovalcev, ki jim bo v prihodnje tudi uspel tak dosežek,“ je prepričan direktor KI prof. dr. Gregor Anderluh in poudaril, da se s tem projektom Kemijski inštitut utrjuje na svetovnem nivoju kot vodilna inštitucija na področju raziskav ved o življenju in kemije.

Za uspešnost raziskovanja je potrebno tudi določeno okolije, infrastruktura, predvsem pa finančna sredstva države, ki omogočajo temeljne dosežke v raziskovanju. Pri tem je že veliko naredila Agencija za raziskovalnpo dejavnost (ARRS), ki je pripravila tudi instrumentarij za preglednejšo prijavo na razpise ERC kot pomoč kandidatom, je poudaril dr. Tomaž Boh z MIŠŠ.

Jerala pravi, da zamisel za projekt izvira iz občudovanja in posnemanja narave, ki raziskovalcem predstavlja močan vir navdiha. Namen projekta pa je razviti princip priprave umetnih proteinov na osnovi modularnih obvitih vijačnic (CCPO) oz. ugotoviti kakšni so potenciali tega pristopa in kakšne tridimenzionalne strukture lahko naredimo na ta način. Gre za popolnoma nov tip načrtovanja proteinov, ki je modularen in se razlikuje od tistega na osnovi naravnih proteinov. Kot prvi na svetu so ga razvili prav v skupini, ki jo vodi prof. Jerala. Kljub temu, da gre za umetne proteine lahko takšne proteinske kletke pridobivamo v celicah brez škodljivih učinkov, kar jim daje velik potencial za medicinsko in tehnološko uporabo, za dostavo zdravil, za senzorje, cepiva in nove materiale.

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *