Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 21.12.18 in Univerze

Raziskovalci FE UL in Centra Helmholtz v Berlinu izdelali rekordno tandemsko sončno celico

Raziskovalci FE UL in Centra Helmholtz v Berlinu izdelali rekordno tandemsko sončno celico

Član Laboratorija za fotovoltaiko in optoelektroniko Fakultete za elektrotehniko (FE) UL dr. Marko Jošt, je na podoktorskem usposabljanju v Centru Helmholtz v Berlinu s sodelavci izdelal rekordno monolitsko tandemsko perovskitno-silicijevo sončno celico z do zdaj največjo, 25,5 % učinkovitostjo pretvorbe svetlobne energije v električno in s tem postavil nov mejnik v fotovoltaiki. Sodelovanje je potekalo v okviru bilateralnega projekta, ki ga sofinancirata ARRS in DAAD, koordinirata pa ga profesor Bernd Rech, znanstveni direktor Centra Helmholtz v Berlinu in profesor na TU Berlin in profesor Marko Topič, predstojnik Laboratorija za fotovoltaiko in optoelektroniko na UL FE.

 

Za pomemben dosežek je predsednik republike Borut Pahor skupini raziskovalcev, ki so sodelovali pri projektu, vročil posebno priznanje „Jabolko navdiha“. Prejeli so ga dr. Marko Jošt, dr. Benjamin Lipovšek, prof. dr. Janez Krč in prof. dr. Marko Topič s Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, ter prof. dr. Steve Albrecht in prof. dr. Bernd Rech s Centra Helmholtz v Berlinu (Helmholtz-Zentrum Berlin) in TU Berlin.

Dosežek in poglobljeni rezultati raziskav so bili objavljeni v eni najprestižnejših znanstvenih revij s področja energetike na svetu, Energy and Environmental Science, pod katero so se podpisali dr. Marko Jošt kot prvi avtor, dr. Steve Albrecht kot vodilni avtor, dr. Bernd Rech s sodelavci Centra Helmholtz v Berlinu ter dr. Benjamin Lipovšek, dr. Janez Krč in dr. Marko Topič kot soavtorji.

Predsednik republike je v utemeljitvi priznanja poudaril, da je zavzeto delo in sijajno sodelovanje med obema raziskovalnima skupinama, ki sta ga uvedla profesorja Rech in Topič, tako dobilo najvišjo potrditev. Vrhunsko sodelovanje raziskovalcev dveh držav pa je lahko navdih drugim, doma in po svetu, naj še naprej drzno iščejo rešitve, ki pomagajo ohranjati naš planet. »Imeniten dosežek ima izjemen pomen za okolje, družbo in planet, saj utrjuje pomembno vlogo nizkoogljične fotovoltaične tehnologije v spreminjanju energetskega sistema,« je tudi  zapisal v utemeljitvi.

 

Foto: FE

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *