Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 21.11.20 in Inštituti

RC ADVANCE: Raziskovalni center za napredno diagnostiko in terapijo

RC ADVANCE: Raziskovalni center za napredno diagnostiko in terapijo

Že nekaj časa potekajo razprave o potrebni postavitvi Slovenskega centra za protonsko terapijo, raziskovalnega centra za izmenjavo idej in načrtovanje raziskav s področja napredne diagnostike in terapije raka. Center naj bi povezoval različne znanstvene discipline in znanja.

Ob tej temi bodo  v torek, 24. novembra 2020, od 13. do 17. ure potekala brezplačna spletna predavanja in delavnica z naslovom RC Advance: izzivi znanosti napredne diagnostike in terapije, v angleškem jeziku. Predavanja in delavnico organizirata Slovensko inovacijsko stičišče, SRIP zdravje medicina in Cosylab.

Med predavatelj bosta tudi vrhunska strokovnjaka s področja medicinske fizike prof. dr. Rock Mackie z University of Wisconsin, Madison ZDA, ki bo govoril o Operativni onkologiji in prof. dr. Thomas Bortfeld z Massachusetts General Hospital, Boston ZDA, ki bo predaval o Napredku medicine pri zdravljenju raka v bolnišnicah in raziskovalnih centrih.Slovenski strokovnjaki pa predstavljajo najširšo paleto strokovnih znanj, povezanih z razvojem protonske terapije v Sloveniji.

Udeležba je brezplačna, dogodek pa boste lahko spremljali na: https://vzivo.sta.si/ .

Dodatne informacije o dogodku so v priponki v onepager. Nekaj dni pred delavnico bodo registriranim udeležencem poslali spletno povezavo do dogodka.

V Sloveniji že imamo nekaj središč znanja, ki bodo lahko ključno prispevala k uspešnemu oblikovanju Raziskovalnega centra za napredno diagnostiko in terapijo (RC ADVANCE):

 Oba univerzitetna klinična centra in Onkološki inštitut Ljubljana, številne fakultete  v okviru Univerze v Ljubljani (MF, FMF, FRI,FE…), Institut Jožef Stefan, Inženirska akademija Slovenije, SRIP Zdravje-medicina, uspešna visokotehnološka podjetja s ključnimi ekspertnimi znanji, slovenski znanstveniki, ki  so pobudniki konzorcija RAPTOR (Real-time Adaptive Particle Therapy Of CanceR), kar zagotavlja strokovne povezave na področju protonske terapije.

RC ADVANCE bi deloval kot samostojna enota, z ambicijo, da bi bila večina onkoloških bolnikov vključena v klinične raziskave, ki bodo vključevale napredno diagnostiko ter terapevtske postopke različnih onkoloških terapij, kot so protonska terapija, imunoterapija in tarčna terapija. Ob tem bi potekal razvoj inovativnih in tehnološko naprednih prototipskih rešitev, ki bodo vodile do naslednje generacije terapevtskih pristopov.

RC ADVANCE bi vodstveno lahko potekalo pod okriljem Univerze v Ljubljani v partnerstvu z ostalimi medicinskimi (npr. Onkološki inštitut, Klinični center Ljubljana in Maribor), raziskovalnimi (npr. Institut Jožef Stefan) in industrijskimi (npr. Cosylab) partnerji.

Znanstveni odbor posveta:

Prof. dr. Robert Jeraj, University of Wisconsin, ZDA

Prof. dr. Primož Strojan, Onkološki inštitut Ljubljana, Slovenija

Dr. Mark Pleško, Cosylab Ljubljana, Slovenija

 

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *