Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 2.11.22 in Univerze

Robot in tehnologija kot asistenta v rehabilitaciji

Robot in tehnologija kot asistenta v rehabilitaciji

Univerza v Novi Gorici in Znanost na cesti pripravljata v sredo,  9. novembra  ob 19. uri 2022 v dvorcu Lanthieri v Vipavi pogovor z gostom prof. dr. Imretom Cikajlom na temo, kako robotika in tehnologija pomagata v rehabilitaciji; pogovor bo usmerjala Maja Ratej.

Roboti, informacijska in druga tehnologija v zadnjih desetletjih pridobivajo na pomenu tudi v rehabilitacijski medicini. Manualni testi in številne natančne ponovitve specifičnih gibov zahtevajo od človeka izreden fizični napor in pozornost, da bi zagotovili uspešno nevrorehabilitacijo. Robotski sistemi, sodobne merilne tehnike in hitra obdelava podatkov omogočajo individualno prilagodljivo in ponovljivo nevrorehabilitacijo ter z dokazi podprto (tele)diagnostiko.

Prof. dr. Imre Cikajlo je redni profesor za področje elektrotehnike na Univerzi v Novi Gorici in višji znanstveni sodelavec na Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Soča v Ljubljani. Odgovoren je za razvoj telerehabilitacije in virtualne resničnosti v rehabilitacijski robotiki. Objavil je že več kot 150 znanstvenih člankov, 5 poglavij v tujih znanstvenih monografijah in je soavtor mednarodnega patenta v EU in ZDA.  Njegova raziskovalna področja so analiza in sinteza gibanja ljudi in strojev, biomehanika, povezovanje senzoričnih informacij, nadzor nad strojem in človekovim gibom in rehabilitacijska robotika. Ukvarja se z razvojem rehabilitacijskih pripomočkov in postopkov, ki se uporabljajo v kliničnem in/ali domačem okolju z uporabo telerehabilitacijskih tehnik ter uvajanje virtualne resničnosti v rehabilitacijo.

 

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *